Europees Hof doet cruciale uitspraak over etikettering
Drie jaar geleden liep de Israëlische wijngaard Psagot naar de Europese rechter vanwege een etiketteringsplicht in Frankrijk. Psagot en de nederzettingen worden nu op het hoogste rechterlijke niveau in het ongelijk gesteld.
Psagot maakt wijn op de Westelijke Jordaanoever en werd in 2016 door het Franse besluit gedwongen om de herkomst van de wijn op het etiket te vermelden. In principe was dat niets bijzonders want de Europese Unie had een richtlijn vastgesteld die de lidstaten verplichtte om die etikettering in eigen land te regelen (EU, 1169/2011 door het Europees parlement en de Europese Raad van 25 oktober 2011 ). Maar de praktijk liep anders: in veel lidstaten verzandde het EU-beleid in een bureaucratisch doolhof of gewoon in onwil om Israël voor het hoofd te stoten. De Israëlische regering en zijn lobbyisten wisten dat het ging om een belangrijke zaak. Ook Psagot bracht als argument naar voren dat deze (Franse) etiketteringsplicht “de boycot van door joodse Israëliërs gemaakte producten makkelijker maakt” en daarmee een antisemitische maatregel is. De Europese rechter gaat niet mee in de ‘antisemitisme’-redenering. En vindt zowiezo dat duidelijke etikettering ook in dit geval het belang van de consument dient.
De uitspraak van het Europese Hof van Justitie stelt dat, “producten uit Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied moeten worden voorzien van etiketten waarop deze herkomst specifiek vermeld staat.” Anders kunnen consumenten worden misleid.
Hoewel deze uitspraak een stap in de goede richting is, blijven de producten afkomstig uit de illegale nederzettingen, waarover het Hof in de uitspraak nogmaals bevestigd dat deze in strijd zijn met het Internationale Humanitaire recht. De BDS-beweging is dan ook van mening dat de EU aan haar verplichtingen volgens zowel Europees als Internationaal recht moet voldoen en alle handel met de nederzettingen moet verbieden.
De redactie
Foto: boycotactie tegen nederzettingenwijn, maart 2019