11 June 2020

Europese rechter geeft activisten gelijk in zaak BDS en meningsvrijheid

Het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft vandaag uitspraak gedaan over de zaak van elf activisten die in Frankrijk waren veroordeeld wegens hun deelname aan een BDS-actie in twee Franse supermarkten. Negen Fransen en twee activisten met respectievelijk de Marokkaanse en de Afghaanse nationaliteit. De uitspraak erkent het recht op boycot, als vorm van kritiek op een staat wegens zijn beleid, als een burgerrecht. De staat Israël vormt daarop geen uitzondering. Het Franse Hof van Cassatie had in 2015 met zijn veroordeling van de activisten artikel 10 (Vrijheid van meningsuiting) van het Europese Mensenrechtenverdrag geschonden. Hier is het persbericht/Press Release over deze zaak.

Belangrijk in heel Europa 

Deze uitspraak van het Europese Hof geeft belangrijke steun aan de hele BDS-beweging in Europa. Het is een Franse rechter (het Hof van beroep en de cassatierechter) die hier ongelijk krijgt, maar rechters en regeringen in andere Europese landen weten nu hoe het Europese Hof vervolging van BDS-activisten toetst aan het Europese Mensenrechtenverdrag. In theorie kan de zaak nog eens opnieuw worden bekeken. Wie het met de uitspraak oneens is heeft drie maanden de tijd om herziening van het vonnis te vragen aan de ‘Grand Chamber’ van het Europese Hof. De kans dat zo’n verzoek in behandeling wordt genomen en vervolgens succes heeft, lijkt niet groot.

Zware Franse vonnissen

De activisten van het “Collectif Palestine 68” hebben een lange procedure achter de rug. In september 2009 was de eerste actie in een supermarkt. In mei 2010 de tweede in dezelfde winkel. De openbare aanklager in Colmar (Noordoost Frankrijk) beschuldigde hen van ‘opruiing tot discriminatie’ op grond van een wet uit 1881. In december 2011 sprak de lagere rechter hen vrij. November 2013 besliste de beroepsrechter weer anders en veroordeelde de actievoerders tot pittige geldstraffen. Daarna, in 2015 bevestigde het Hof van Cassatie het oordeel van 2013. Vijf jaar later wonnen zij dus toch hun zaak op Europees niveau en boekten daarmee een belangrijke overwinning voor de BDS-campagne in Europa.

De redactie

BDS Nederland op Twitter