13 August 2018

Eurovisiesongfestival 2019 – Artwashing Apartheid

Palestijnse artiesten, radio- en televisiejournalisten roepen op tot een boycot van het Eurovisiesongfestival in 2019!

12 juni 2018

Ondergetekende, de Palestijnse vakbond en netwerk van Palestijnse culturele organisaties, verzoeken de leden van de European Broadcasting Union (EBU), deelnemende landen, deelnemers en het publiek om het Eurovisiesongfestival in 2019, dat georganiseerd wordt door Israël, te boycotten. Zou het Euroviesiesongfestival toendertijd zijn doorgegaan in Zuid-Afrika?

Het regime van Israël, met zijn militaire bezetting, nederzettingskolonialisme en apartheid gebruikt het Eurovisiesongfestival schaamteloos als onderdeel van de ‘Brand Israël-strategie, die Israël van zijn mooiste kant laat zien om de aandacht af te leiden van zijn oorlogsmisdaden tegen de Palestijnen.

Sinds 30 maart 2018 hebben Israëlische sluipschutters een shoot-to-kill-or-maim beleid geïmplementeerd waarbij meer dan 117 ongewapende Palestijnse demonstranten, waaronder 13 kinderen, werden gedood en meer dan 13.000 mensen gewond raakten, waaronder velen die levenslang gehandicapt zullen blijven.

Alleen al op 14 mei, slechts twee dagen na  het winnen van het Eurovisiesongfestival, vermoordde Israël 62 Palestijnen in Gaza, waaronder zes kinderen. Diezelfde avond organiseerde Neta Barzilai, de vertegenwoordigster van Israël op het Eurovisiesongfestival van 2018, een overwinningsconcert in Tel Aviv, georganiseerd door de burgemeester, en stelde dat ze “een reden hebben om gelukkig te zijn”.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu onderstreepte de opzet van zijn extreemrechtse regering om het imago van Israël op te poetsen door middel van kunst, en noemde Barzilai ‘de beste ambassadeur van Israël’.

Om het nog erger te maken, kondigde Israël aan dat het mega-evenement, Eurovisie 2019, zal plaatsvinden in Jeruzalem, in weerwil van de Verenigde Naties, die de soevereiniteit van Israël over Jeruzalem niet erkent. De VN en de Europese Unie beschouwen Oost-Jeruzalem een onderdeel van het bezette Palestijnse grondgebied, dat illegaal geannexeerd is door Israël.

Maar ongeacht of het Eurovisiesongfestival zal plaatsvinden in Jeruzalem, Tel Aviv of elders onder controle van het apartheidsregime van Israël, moet de wedstrijd geboycot worden om medeplichtigheid, normalisering en een onomkeerbare smet op het Eurovisiesongfestival door de flagrante mensenrechtenschendingen van Israël, te voorkomen.

Gewetensvolle mensen werelwijd komen tot diezelfde conclusie, en hun solidariteit geeft ons moed.

In IJsland tekende bijna 8% van de bevolking een petitie om het Eurovisiesongfestival in 2019 te boycotten. De Israëlische Consul haastte zich naar IJsland om de schade te beperken.

In Ierland pleitte voormalig Euroviesiesong-winnaar Charlie McGettigan, de burgemeester van Dublin en verscheidene politici en vakbondsleiders voor een boycot van het Eurovisiesongfestival in 2019. Soortgelijke oproepen gebeurden in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Malta, Australië en Spanje. En de groeiende publieke ontevredenheid weergalmt over Europa.

Als zijnde organisaties en vakbonden die Palestijnse kunstenaars en journalisten, inclusief radio- en televisiejournalisten, vertegenwoordigen, doen wij de oproep aan:

  • Leden van de EBU en deelnemers om het Eurovisiesongfestival in 2019 te boycotten, zolang Israël dit organiseert
  • Grassroots bewegingen en kunstenaarsvakbonden in deelnemende landen om te protesteren tegen Israël als gastland van het Eurovisiesongfestival in 2019 en het organiseren van vreedzame boycotacties
  • Onze collega’s, kunstenaars en journalisten om deze oproep publiekelijk te ondersteunen en te verspreiden

Net als in de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika, zal Israël enkel door effectieve en aanhoudende internationale druk, zijn verplichtingen uit hoofde van het internationale recht nakomen en de mensenrechten van de Palestijnen respecteren.

Getekend:

Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI)

Palestinian Journalists´ Syndicate

Palestinian Performing Arts Network (PPAN):

Edward Said National Conservatory of Music– Jerusalem

Al-Kamandjati Association – Ramallah

Magnificat Institute – Jerusalem

Popular Art Centre – Al Bireh

El-Funoun Palestinian Dance Troupe – Al Bireh

Wishah Troupe – Al Bireh

Freedom Theater – Jenin

Theatre Day Productions – Gaza/Jerusalem

Al Harah Theater – Beit Jala

Ashtar Theater – Ramallah

Yes Theatre – Hebron

The Popular Theatre – Ramallah

Palestinian Circus School – Birzeit

Jerusalem Arts Network “Shafaq”:

Al-Ma’mal Foundation for Contemporary Art

The Edward Said National Conservatory of Music

Palestinian Art Court-Al Hoash

Palestinian National Theatre

Yabous Cultural Centre

BDS Nederland op Twitter