3 November 2019

Facebook en NSO Group ruziën; gehackt door spionnen bedrijf

De NSO Group is een particulier Israëlisch bedrijf dat wereldwijd zijn diensten aanbiedt. Facebook en zijn dochterbedrijf Whatsapp hebben een aanklacht tegen NSO ingediend. Al in mei dit jaar had Whatsapp bekend gemaakt te zijn gehackt door het Israëlische bedrijf. Daarbij was meteen meegedeeld dat de zwakke plek waarlangs NSO binnenkwam al was afgesloten. De zaak krijgt nu een vervolg doordat er door Facebook een rechtszaak is aangespannen.

NSO had schadelijke software geïnstalleerd op 1400 telefoons waardoor de eigenaren bespioneerd konden worden. Deze groep slachtoffers zou vooral bestaan uit journalisten, activisten en dissidenten (FAZ, 31/10/2019). Bijvoorbeeld dissidenten in Ruanda, een land waar nog niet zo lang geleden een genocide plaatsvond.

In veel dubieuze zaken duikt de naam van NSO op. Bijvoorbeeld in de Khashoggi affaire en zeer recent in de ‘me too’-affaire rond de filmproducer Harvey Weinstein. Hoewel eigendom van particulieren zit het bedrijf zeer dicht tegen de Israëlische overheid aan. De oprichters en medewerkers zijn voor het meerendeel afkomstig uit een spionage eenheid van de Israëlische inlichtingendiensten.

Spionage van burgers door nauw aan Israël gelieerde bedrijven is ook voor Nederlandse activisten relevant. Het is een belangrijke reden voor docP om de ontwikkelingen rond de WIV (de Nederlandse Wet op de Inlichtingendiensten) in de gaten te houden. Zeer veel informatie over de NSO Group is overigens naar boven gebracht door citizen lab uit Canada.

NSO heeft de beschuldigingen ontkend.

De redactie

BDS Nederland op Twitter