24 February 2021

Facebook, we moeten praten: +50.000 handtekeningen afgeleverd aan 18 Facebook kantoren wereldwijd

“‘Zionist’ zou geen deel moeten uitmaken van Facebooks haatzaaibeleid – en de Israëlische regering mag niet dicteren wat we wel en niet kunnen zeggen”

Er zijn meer dan 50.000 handtekeningen afgeleverd bij kantoren in 18 steden over de hele wereld met een oproep aan Facebook om gebruikers in staat te stellen de Israëlische regering verantwoordelijk te houden

Berkeley, CA (24 februari 2021)

Van Menlo Park tot Dublin, Johannesburg tot Tel Aviv-Yaffo, hebben activisten in 18 steden over de hele wereld vandaag petities met meer dan 52.000 handtekeningen afgeleverd bij de hoofdkantoren van Facebook. De petities roepen de sociale media gigant op om “zionist” niet op te nemen in het beleid inzake aanzetten tot haat, zoals Facebook momenteel overweegt. De COVID-veilige aflevering van de petitie in New York City werd live gestreamd op Facebook, tijdens een virtueel evenement dat door duizenden mensen werd bijgewoond.

De open brief, ondertekend door vooraanstaande mensenrechtenactivisten, academici en kunstenaars, roept Facebook op om ervoor te zorgen dat eventuele wijzigingen in het beleid inzake aanzetten tot haat, alle mensen veilig en verbonden houden.

De wereldwijde campagne ‘Facebook, we moeten praten’ begon als reactie op een vraag van Facebook om te beoordelen of kritische gesprekken waarin de term ‘zionistisch’ wordt gebruikt, vallen onder de rubriek aanzetten tot haat volgens de normen van Facebook. Zionisme is een politieke ideologie en beweging, die ontstond in de 19e eeuw en leidde tot de oprichting van de staat Israël op Palestijns land; Het is sinds de conceptie diep omstreden, ook binnen de Joodse gemeenschap.

De petities werden persoonlijk afgeleverd bij het Amerikaanse hoofdkantoor van Facebook in de San Francisco Bay Area en bij hun Europese hoofdkantoor in Dublin, Ierland. Petities werden ook persoonlijk afgeleverd bij Facebook-kantoren in Amsterdam, Berlijn, Boston, Brussel, Chicago, Denver, Johannesburg, Londen, Los Lunas, New York City, Parijs, Seattle, Sydney, Tel Aviv, Toronto en Vancouver. In Dublin bevatte de indiening van de petitie ook een brief ter ondersteuning die door meer dan 50 leden van het Ierse parlement was ondertekend.

BDS activisten hebben bij het Facebook kantoor in Amsterdam 50.000+ handtekeningen afgeleverd

De virtuele bezorging van de petitie omvatte live gestreamde bezorgingen, telefoon- en faxacties, en toespraken en optredens van Noura Erekat,Judith Butler, Remi Kanazi, Le Trio Joubran en Gabrielle Spears.

BRUSSEL, Dr. Anya Topolski, Another Jewish Voice: “We zijn hier vandaag op vijf Facebook-kantoren in Europa en zeggen luid en duidelijk: Facebook zou moeten weigeren samen te werken met degenen die de solidariteit tussen joden en Palestijnen vernietigen. In plaats daarvan zou Facebook ons ​​moeten helpen om over verschillen heen te communiceren, zodat we samen alle vormen van racisme kunnen ontmantelen, waaronder zowel antisemitisme als islamofobie, evenals alle vormen van onverdraagzaamheid die worden gebruikt om ons uit elkaar te houden. ”

DUBLIN, Fatin Al Tamimi, Ierland-Palestina Solidariteitscampagne: “We moeten ons verenigen tegen antisemitisme! Maar in plaats daarvan kan Facebook er uiteindelijk voor zorgen dat Palestijnen niet de ideologie kunnen benoemen van de staat die ons meer dan zeventig jaar heeft gekoloniseerd en onderdrukt. In Dublin, op het Europese hoofdkantoor van Facebook, eisen mensenrechtenactivisten dat Facebook ervoor zorgt dat wij, inheemse Palestijnen en onze wereldwijde bondgenoten, in staat worden gesteld de Israëlische regering aansprakelijk te stellen voor hun mensenrechtenschendingen.”

SAN FRANCISCO BAY AREA, Eve Hershcopf, JVP-Bay Area: “Als de thuisbasis van de Free Speech-beweging en van het internationale hoofdkantoor van Facebook, hebben Bay Area-organisaties een bijzondere verantwoordelijkheid om zich uit te spreken tegen de pogingen van Facebook om kritiek op de zionistische ideologie en op Israëls acties om de Palestijnen te onderdrukken.”

SYDNEY, Vivienne Porzsolt, joden tegen de bezetting: “Hier in Sydney sluiten we ons aan bij de wereldwijde actie om ons te verzetten tegen de steun van Facebook aan de inspanningen van de Israëlische regering om de oppositie tegen de acties van de staat Israël het zwijgen op te leggen. Het als ‘antisemitisch’ bestempelen is fundamenteel oneerlijk. Facebook zou zeker geen politieke censuur moeten plegen op verzoek van de Israëlische regering. ”

TEL AVIV-YAFFO, Michal Sapir, mensenrechtenactivist: “Vandaag vraag ik, samen met een groep Israëlische activisten in Tel Aviv, Facebook om ons te helpen alle regeringen, inclusief de Israëlische regering, ter verantwoording te roepen. Ik vraag Facebook om Palestijnse en andere stemmen niet te censureren als we onze verhalen vertellen en de staat bekritiseren.”

Bekende mensenrechtenactivisten en artiesten als Hanan Ashrawi, Norita Cortiñas, Wallace Shawn, Ali Shawkat en Peter Gabriel hebben de petitie ondertekend, die in een maand tijd meer dan 50.000 handtekeningen opleverde. In de open brief wordt opgemerkt dat als Facebook het gebruik van het woord “zionist” zou beperken, dit de Palestijnen zou verhinderen over hun dagelijks leven te praten, de Israëlische regering zou beschermen tegen aansprakelijkheid voor mensenrechtenschendingen en niets zou doen om Joodse mensen te beschermen tegen antisemitisme.

Deze poging om gesprekken over de zionistische politieke ideologie en het zionistische beleid te verstikken – die allebei gevolgen hebben voor Palestijnse en Israëlische mensen, evenals voor Joodse en Palestijnse mensen over de hele wereld – maakt deel uit van een opkomend patroon van politieke censuur door de Israëlische regering en sommige van hun aanhangers. Het meest prominente voorbeeld van deze inspanningen om de Israëlische regering te beschermen tegen verantwoordingsplicht is de huidige campagne om de controversiële IHRA-werkdefinitie van antisemitisme op te leggen aan campussen en het maatschappelijk middenveld, en deze te codificeren in overheidswetgeving. De IHRA-definitie combineert antisemitisme met het aansprakelijk stellen van de Israëlische regering voor schendingen van rechten, en verstikt de vrijheid van meningsuiting die nodig is voor gezonde, open discussies over buitenlands beleid en mensenrechten.

De campagne werd gelanceerd door 7amleh – The Arab Center for the Advancement of Social Media, Palestine Legal, MPower Change, Jewish Voice for Peace, Independent Jewish Voices Canada, Eyewitness Palestine, BDS National Committee, American Muslims for Palestine en Adalah Justice Project. (Zie hieronder voor een volledige lijst van 50 co-sponsors.)

Rabbi Alissa Wise, adjunct-directeur van Jewish Voice for Peace: “Op vijf continenten brachten Facebook-gebruikers een simpele en dringende boodschap naar Facebook: een stap om “zionist” en “Jood” gelijk te stellen in uw beleid inzake haatzaaien zou schadelijk zijn voor Palestijnen en joden. In 18 steden hebben we de meer dan 50.000 namen meegebracht van mensen over de hele wereld die er bij Facebook op aandringen niet toe te geven aan de eis van de Israëlische regering om hen te beschermen tegen het afleggen van verantwoording en onze gezamenlijke inzet om antisemitisme te ontmantelen, te ondermijnen.”

Linda Sarsour, Executive Director, MPower Change: “Meer dan 52.000 mensen met verschillende geloofsovertuigingen en culturele achtergronden over de hele wereld zijn samengekomen om Facebook aan te sporen: maak geen speciale uitzondering die de uitingen van Palestijnen en hun bondgenoten beperkt. Facebook zal niet hard optreden tegen blanke suprematische groepen die hun platform gebruiken om antisemitische, anti-zwarte en islamofobe retoriek te promoten – dus richten ze zich in plaats daarvan op een gemarginaliseerd volk dat onder apartheid leeft. Ik zou willen dat dit patroon mij als Palestijns-Amerikaanse vrouw en toegewijde activist niet al te bekend voorkwam. Laten we ervoor zorgen dat ze dit gevaarlijke precedent niet scheppen.”

Nadim Nashif, uitvoerend directeur van 7amleh – The Arab Center for the Advancement of Social Media: “Het feit dat 50.000 handtekeningen zijn afgeleverd bij Facebook-kantoren in meer dan een dozijn steden over de hele wereld, toont aan dat er publieke steun is voor de vrijheid van meningsuiting van Palestijnen online.”

Ga naar facebookweneedtotalk.org voor de volledige tekst van de open brief, de lijst met ondertekenaars en achtergrondinformatie over de campagne. Voor interviews met de organisatoren van de campagne en activisten die de petities hebben ingediend, kunt u contact opnemen met Sonya E. Myerson-Knox via [email protected] of 001-929-290-0317. Op verzoek zijn beelden van de afleveringen van de petities beschikbaar.

Campagne achtergrond

We willen allemaal verbinding maken. En sociale media kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om over muren heen te komen en onze verhalen te delen, onze netwerken te laten groeien en voor elkaar op te komen. Maar sommige politici en regeringen proberen van deze noodzakelijke vangrails muren te maken die ons uit elkaar houden, angst opwekken en ons verdeeld houden, zodat ze kunnen voorkomen dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.

Op dit moment zoekt Facebook contact met belanghebbenden om te vragen of kritische gesprekken waarin de term ‘zionistisch’ wordt gebruikt, vallen onder de rubriek aanzetten tot haat volgens de gemeenschapsnormen van Facebook. In wezen beoordeelt Facebook of “zionist” wordt gebruikt als een proxy voor “Joodse mensen of Israëli’s” bij aanvallen op zijn platform.

Een open brief op Facebook om “zionist” niet op te nemen in hun beleid van aanzetten tot haat die pas een maand geleden werd gelanceerd, heeft nu al meer dan 50.000 handtekeningen. De petitie luidt: “We zijn ernstig bezorgd over de door Facebook voorgestelde herziening van hun beleid inzake haatzaaiende uitlatingen om” zionistisch “te beschouwen als een proxy voor” Jood “of” Joods “.” “Het voorgestelde beleid zou al te gemakkelijk conversaties over zionisten – en bij uitbreiding het zionisme – kwalificeren als inherent antisemitisch, wat schadelijk is voor Facebook-gebruikers en pogingen ondermijnt om echt antisemitisme en alle vormen van racisme, extremisme en onderdrukking te ontmantelen.”

Na 12 uur had de petitie al duizenden ondertekenaars, waaronder: Atilio Boron, Judith Butler, Michael Chabon, Noam Chomsky, Julie Christie, Richard Falk, Amos Goldberg, Marc Lamont Hill, Adnan Jubran, Ronnie Kasrils, Elias Khoury, Karol Cariola, Ken Loach, Miriam Margoyles, Ilan Pappe, Vijay Prashad, Prabir Purkayastha, Rima Berns-McGown, Jessica Tauane, Einat Weizman en Cornel West. (Zie facebookweneedtotalk.org/petition-text/english voor een volledige lijst van eerste ondertekenaars.)

Deze stap maakt deel uit van een zorgwekkend patroon van de Israëlische regering en hun aanhangers die Facebook en andere sociale media platforms onder druk zetten om hun haatzaaibeleid uit te breiden met kritische uitspraken over Israël en het zionisme – en ten onrechte beweren dat dit zou helpen bij het bestrijden van antisemitisme. Ze hopen door het kritisch gebruik van de term “zionisten” abusievelijk als anti-Joods te omschrijven, de verantwoording te kunnen vermijden voor hun beleid en acties die Palestijnse mensenrechten schenden. Een dergelijke stap zou niets helpen bij het aanpakken van antisemitisme, met name het gewelddadige antisemitisme van rechtse bewegingen en staten – dat, zoals recente gebeurtenissen hebben aangetoond, de bron is van de meest tastbare bedreigingen voor joodse levens.

Pogingen om gesprekken over de zionistische politieke ideologie en het zionistische beleid van staten te verstikken – die beide echte gevolgen hebben voor Palestijnse en Israëlische mensen, evenals voor Joodse en Palestijnse mensen over de hele wereld – maken deel uit van een opkomend patroon van politieke censuur door de Israëlische regering en sommige van hun aanhangers.

Het meest prominente voorbeeld van deze inspanningen om de Israëlische regering te beschermen tegen het afleggen van verantwoording, is de huidige campagne om de controversiële IHRA-werkdefinitie van antisemitisme op te leggen aan campussen en het maatschappelijk middenveld, en deze te codificeren in overheidswetgeving.

Als Facebook het gebruik van het woord zionist zou beperken, zou dit belangrijke gesprekken op ‘s werelds grootste sociale mediaplatform blokkeren, Facebook-gebruikers schaden die proberen verbinding te maken ondanks afstanden en verschillen, en de Palestijnen een kritieke locatie ontnemen om hun politieke standpunten te uiten aan de wereld. Palestijnen moeten over zionisme en zionisten kunnen praten om hun familieverhalen en dagelijks geleefde ervaringen met de wereld te delen. Die taal is essentieel om een duidelijk onderscheid te maken tussen enerzijds het jodendom en het joodse volk en anderzijds de staatsactoren die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen.

Facebook, we need to talk campagnepartners:

  • 7amleh: The Arab Center for Advancement of Social Media
  • Action Center on Race & the Economy (ACRE)
  • Adalah Justice Project
  • American Friends Service Committee
  • American Muslims for Palestine
  • Association France-Palestine Solidarité
  • BDS Berlin
  • BDS France
  • BDS México
  • BDS Movement, International
  • AROC (Arab Resource & Organizing Center)
  • CAIR
  • California Scholars for Academic Freedom
  • Center for Constitutional Rights
  • Canadians for Justice and Peace in the Middle East (CJPME)
  • Codepink
  • Color of Change
  • Defending Rights and Dissent
  • DocP – BDS Nederland
  • Disciples Palestine Israel Network
  • European Legal Support Center
  • EyeWitness Palestine
  • Fight for the Future
  • Foundational for Middle East Peace
  • France-Palestine Solidarité Association
  • Free Press
  • Free Speech on Israel
  • Friends of Sabeel North America (FOSNA)
  • Independent Jewish Voices Canada
  • If Not Now
  • Jewish Voice for Labour
  • Jewish Voice for Peace
  • Jews Against the Occupation Sydney
  • Kairos
  • Los Otros Judíos
  • Massachusetts Peace Action
  • MediaJustice
  • Mijente
  • Movement Alliance Project
  • MPower Change
  • National Lawyers Guild
  • National Students for Justice in Palestine
  • Palestine Legal
  • Palestine Solidarity Campaign (UK)
  • Palestinian Youth Movement
  • Queers Undermining Israeli Terrorism (QUIT!)
  • Rabet
  • Rethinking Foreign Policy
  • Sada Social
  • South African BDS Coalition
  • Therapists for Peace and Justice
  • Tree of Life Educational Fund
  • US Campaign for Palestinian Rights
  • US Palestinian Community Network

 

Doneren

BDS Nederland op Twitter