22 May 2015

FIFA kan niet meer om Palestijnen heen [ teken de petitie ]

Op 29 mei aanstaande vindt in Zurich in Zwitserland de jaarvergadering plaats van de FIFA, de wereldvoetbalbond. De vergadering is om twee redenen bijzonder. Ten eerste: de ‘eeuwige’ voorzitter Sepp Blatter wil nog een keer herkozen worden en wil op deze vergadering liever geen problemen. Ten tweede: de Palestijnse voetbalbond heeft een voorstel op de agenda geplaatst, dat neerkomt op schorsing van de Israëlische voetbalbond. Wegens racisme en het ondermijnen van Palestijns voetbal.

Dat voorstel maakt vrijwel zeker geen kans om te worden aangenomen. Er is namelijk een tweederde meerderheid voor nodig. Maar politiek is het optreden van de Palestijnse bond van groot belang. Het racisme, de nederzettingenpolitiek, de blokkade van de Gazastrook, de onderdrukking op de Westelijke Jordaanoever, al die zaken worden dagelijks gevoeld door Palestijnse voetballers. En dat is nu aan de orde in de vergadering van de misschien wel belangrijkste sportbond ter wereld. Geen wonder dus dat premier Netanyahu tijd vrij maakte om Sepp Blatter te ontvangen. De twee waren het over één ding eens: voetbal en politiek moeten gescheiden blijven.

Dat is een vals argument. Voetbal (en andere sporten) in Israël en de bezette gebieden zit tot aan de nek in de politiek. Voorbeelden? In de Israëlische competitie spelen vijf clubs uit de illegale nederzettingen. Dat is ‘normalisatie’ van iets dat volgens internationaal recht onwettig is.

gaza-stadium-boy-with-flag-490-226

Er zijn voetbalvelden in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever vernield. Voetballers worden regelmatig gehinderd om naar wedstrijden te reizen, vanuit de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever en omgekeerd. Het hoofdkwartier van de Palestijnse voetbalbond is in november vorig jaar door het leger doorzocht.

Ook al zou het Palestijnse voorstel (schorsing van de Israëlische bond) de 29e het niet halen, dan nog zal ook het Nederlandse voetbal niet van deze zaak af zijn. Israël speelt mee in UEFA verband. De KNVB zit in de UEFA en zal de 29e wel proberen een andere kant op te kijken. Dat gaat steeds moeilijker lukken. De EU begint (nogal laat) genoeg te krijgen van de nederzettingenpolitiek. Ook de sportbobo’s krijgen te maken met Palestijnen die doordringen in internationale organisaties en daar niet hun mond dicht houden. De voetbalbonden in Europa zijn fel op racisme. Terecht! Maar dan wel consequent a.u.b.

Er zijn mogelijkheden om het Palestijnse voorstel te steunen (tot 29 mei !!):

BDS Nederland op Twitter