Filmmakers trekken zich terug uit apartheid Israëls Jerusalem Film Festival
Jane Campion, Estíbaliz Urresola Solaguren en andere filmmakers hebben gevraagd om hun films terug te trekken van het festival, dat samenwerkt met het Israëlische ministerie van cultuur.
Oscarwinnaar Jane Campion (Beste Regisseur, 2021) en de Baskische filmmaker Estíbaliz Urresola Solaguren behoren tot degenen die hebben gevraagd om hun films terug te trekken van het Jerusalem Film Festival.
Minstens drie andere regisseurs, uit de VS en het VK, deden dat ook. De film Sweetie uit 1989 van Campion en Urresola’s speelfilmdebuut 20.000 Species of Bees zouden op het festival vertoond worden.
Bekroond scenarioschrijver, producent en regisseur James Schamus, mede-oprichter en voormalig CEO van Focus Features, reageerde op het nieuws:
“Vorig jaar sprak Emma Watson voor een groeiend koor van internationale culturele werkers ter ondersteuning van Palestijnse rechten toen ze verklaarde dat ‘solidariteit een werkwoord is’.
Deze zomer, terwijl de wereld toekijkt hoe de Israëlische regering haar aanvallen op en onteigening van de Palestijnse inwoners van Jeruzalem opvoert, nemen filmmakers die zin moedig ter harte.”
Palestijnse en internationale filmmakers en acteurs hadden er bij deelnemers aan het filmfestival van Jeruzalem, dat samenwerkt met de extreemrechtse, seksistische, fundamentalistische, homofobe en transfobe Israëlische regering, op aangedrongen zich terug te trekken:
“Tot het festival zijn medeplichtigheid aan het apartheidsregime van Israël beëindigt, kan deelname aan het Jerusalem Film Festival het onrecht alleen maar verlengen, ongeacht de goede bedoelingen.
We dringen er bij u op aan om u aan te sluiten bij duizenden artiesten, waaronder veel filmmakers, die de geweldloze Palestijnse piketlijn hebben gerespecteerd, door uw deelname te annuleren.”
We waarderen deze betekenisvolle solidariteit enorm. We danken deze filmmakers en roepen alle andere regisseurs en andere artiesten op om te weigeren deel te nemen aan de pogingen van apartheid Israël om zijn mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen te verdoezelen, zoals het apartheidsregime van Zuid-Afrika daarvoor.
[Vertaald uit het Engels: Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI) ]