22 August 2014

Foto’s omgekomen Palestijnse kinderen maken indruk

Op vrijdag 15 augustus hielden actievoerders van het Breed Platform Palestina BPP een wake voor het Haarlemse stadhuis bij foto’s van 6 omgekomen Palestijnse kinderen. Dit was bedoeld om de gevolgen van de gruwelijke Israelische bombardementen en tankbeschietingen van woonwijken in Gaza dichter bij het publiek te brengen. Veel voorbijgangers waren onder de indruk. Er werden bloemen en knuffels gelegd. De namen van alle 400 vermoorde kinderen werden op een lange rij borden voor het stadhuis gelegd.

Het waren zomaar 6 van de ruim 400 kinderen die volgens de VN zijn omgekomen in de weken van meedogenloze Israëlische bombardementen op burgerdoelen. Bijvoorbeeld de zusjes Yasmeen Nayef al-Yazj (4) en Hatem Zain Nayef al-Yazji (3), die gedood werden in hun huis door een Israelische bom. In totaal vielen er ruim 2000 doden, verreweg de meeste burgers. Nog steeds bezwijken mensen aan hun wonden, omdat medicijnen op zijn en Israel de elektriciteit, het water, de riolering en complete ziekenhuizen heeft vernietigd.

De actievoerders deelden ook flyers uit waarin de kern van de zaak wordt aangegeven, namelijk de jarenlange Israelische blokkade van alle toegangen tot Gaza, inclusief over zee en door de lucht. Wie toch door deze blokkade probeert te komen wordt direct doodgeschoten. Deze blokkade maakt al 8 jaar het leven in Gaza ondragelijk. Er is aan alles gebrek.

Hamas eist nu het einde van de blokkade voor een vredesregeling met Israel. Deze eis is volkomen gerechtvaardigd, want Gaza wordt anders eenvoudig onbewoonbaar. Het pikante is, dat de EU dit al 8 jaar eist, maar dat Israel dit aan zijn laars lapt. Nu moet de EU dus Hamas gaan steunen in deze eis voor vrede.

BDS Nederland op Twitter