Frankfurt wordt de eerste stad in Duitsland met een BDS-verbod
Het gemeentebestuur van Frankfurt heeft afgelopen vrijdag een wetsvoorstel aangenomen over het verbod op subsidies aan en het gebruik van openbare ruimten voor activiteiten gericht op de boycot van Israel, zo berichtte de Israelische krant Jerusalem Post.
De krant schreef dat het anti-BDS wetsontwerp werd ingediend en doorgedrukt door Uwe Becker, loco-burgermeester en wethouder van financiën van Frankfurt, die beargumenteerde dat de BDS beweging antisemitisch is en “sterke gelijkenis vertoont met het ‘Koop niet van joden’ argument in het verleden van de nationaal socialisten.”
Becker verklaarde aan de Jerusalem Post dat de BDS beweging “de grondslagen van de legitimiteit van de joodse Staat met kracht bestrijdt” en antizionisme gebruikte als een afleidingsmanoeuvre voor “de verspreiding van antisemitisme”.
“Daarom hebben wij het besluit genomen om alle gemeentelijke subsidies of het verhuren van ruimten voor activiteiten van groepen of individuen die de antisemitische BDS beweging steunen te verbieden”. Becker voegde daar aan toe dat “er instructies zijn uitgegaan aan alle gemeentelijke bedrijven en dat private verhuurbedrijven zijn verzocht op dezelfde manier te handelen.”
Volgens de website van de Jerusalem Post wordt het anti-BDS wetsontwerp nu naar de gemeenteraad gestuurd en de verwachting is dat deze in de komende weken hierover zal stemmen. De website voegde daar aan toe dat München hoogstwaarschijnlijk binnenkort een soortgelijke anti-BDS maatregel zal nemen.
Nu steun voor de BDS beweging groeit, probeert Israel de afgelopen maanden de strop rond de beweging aan te trekken, in het bijzonder door de recente anti-BDS wet die buitenlandse bezoekers die openlijk hebben opgeroepen tot een boycot van Israel de toegang tot het land ontzegt. Ook een aantal joodse activisten mocht op grond van deze wet Israel niet in, wat bij critici vragen opriep over de ideologische motieven van de zogenoemde ‘Joodse Staat’.
Daarnaast heeft Israel stelselmatig de VN veroordeeld voor hun anti-Israel standpunt, omdat Israel de afgelopen maanden in een aantal resoluties is veroordeeld om de al 50 jaar durende bezetting van de Westelijke Jordaanoever, Oost Jeruzalem en de Gazastrook en de als maar doorgaande bouw van nederzettingen die het Palestijnse grondgebied in stukken deelt.
Palestijnen en BDS-activisten hebben er echter altijd op gewezen dat geweldloze bewegingen, zowel door BDS-activiteiten als door het bewustzijn op het internationale toneel te vergroten, tot de laatste overgebleven mogelijkheden behoren om Israel’s bezetting aan te vechten, omdat Israel volksbewegingen in de Palestijnse gebieden heeft uitgeschakeld, waardoor veel Palestijnen weinig hoop meer hebben voor de toekomst.
Vertaling van https://www.maannews.com/