18 September 2017

Gazastrook: ook gemangeld door dictaturen in de regio

Nieuwe leiding Hamas doet voorstel

Het nieuws dat Hamas, de partij die de Gazastrook met zijn 1,9 miljoen Palestijnen bestuurt, Palestijnse eenheid wil wordt vandaag door alle internationale media gebracht. Hamas verklaarde bereid te zijn om het civiele bestuur over de Gazastrook over te dragen. Ook wil de organisatie Palestijnse verkiezingen op de Westelijke Jordaanoever (WJO) en in de Gazastrook. Op het eerste gezicht zijn dit voorstellen die Fatah, de dragende partij van de Palestijnse Autoriteit die de WJO bestuurt en door velen wordt beschouwd als zetbaas van Israel en de VS, zeer welgevallig moeten zijn. Toch is er reden voor twijfel of de dramatische toestand waarin de Gazanen verkeren zal verbeteren.

Wil VS Palestijnse eenheid?

Mahmoud Abbas, de leider van Fatah en van het Palestijnse bestuur op de WJO, spreekt deze week in New York met Donald Trump. Amerika en Israel beschouwen Hamas als een terroristische organisatie en daarmee mocht niet worden gepraat. Zij konden zo tien jaar lang effectief voorkomen dat Palestijnse eenheid ontstond. Als er nu gezamenlijke verkiezingen zouden komen, dan zou Hamas die volgens de meeste waarnemers ook op de WJO winnen. Israel is daar mordicus tegen. Dat de Amerikaanse president daar uit liefde voor de democratie mee akkoord gaat is dus zeer onwaarschijnlijk. En, inderdaad, Abbas heeft nog steeds niet gereageerd op het toch vrij spectaculaire aanbod van Hamas.

Saoedi-Arabië duwt Qatar weg

Maar er is meer aan de hand. De schamele financiële hulp die de mensen in de Gazastrook kregen komt uit het rijke oliestaatje Qatar. Helaas zijn sinds deze zomer de dictaturen in Saoedi-Arabië, de Golfemiraten en Egypte bezig Qatar economisch te wurgen. Voornaamste reden: Qatar onderhoudt goede betrekkingen met Iran. Ook Israel wil al langere tijd dat Qatar wordt aangepakt. Recent werd in Israel het Qatarese Al Jazeera het werken praktisch onmogelijk gemaakt. Egypte – financieel sterk afhankelijk van Saoedie-Arabië – “bemiddelt” nu tussen Hamas en Fatah. Het doel is Hamas weg te trekken uit de samenwerking tussen Qatar en Iran-Hezbollah.

Wat gaat Turkije doen?

Het is helaas nog iets ingewikkelder. Het bewind van de Syrische dictator Assad is aan de winnende hand. Daarmee wordt de ‘shiitische as’ hersteld: Iran-Syrië-Hezbollah. “Dat bedreigt Israël”, zegt een deel van de westerse media. Anderen zeggen “Dat biedt Hezbollah meer mogelijkheden om Libanon te verdedigen tegen een volgende Israelische aanval”. En “Het biedt Assad de mogelijkheid om Iran en Hezbollah om hulp te vragen tegen de voortdurende Israelische luchtaanvallen op Syrië”. Op de achtergrond is Turkije bezig zijn Syriëpolitiek aan te passen. Tot nu toe had het soennitische Turkije ambitie om de (soennitische) bevolking van Gaza te helpen in zijn nood.

Conclusie

Wij denken dat het “grote nieuws” over het aanbod van Hamas voorlopig vooral een zet is op een ingewikkeld politiek schaakbord. Hoe wreed dat ook klinkt tegen de achtergrond van de wanhoop van bijna twee miljoen mensen in ‘de Strook’ in de wetenschap dat die ellendige situatie het gevolg is van een doelbewuste politiek van Israel met medewerking van het corrupte deel van de Palestijnse Autoriteit. Als dit voorstel van de nieuwe leiding van Hamas reden geeft tot hoop, dan moet dat deze week blijken na het gesprek Trump-Abbas. Als de uitkomst zou zijn dat Egypte weer goederen doorlaat via de grensovergang Rafah, dan zou dat de grootste openluchtgevangenis ter wereld al een beetje lucht geven. De overall conclusie blijft: blijf druk uitoefenen op Israel!

de redactie

BDS Nederland op Twitter