23 February 2021

Grapje over Israël: mediarel in VS

“Israël bericht dat het de helft van zijn bevolking heeft gevaccineerd, en ik vermoed dat het de Joodse helft is.” Presentator Michael Che heeft in de beroemde wekelijkse show Saturday Night Live blijkbaar een groot risico genomen met een grap van acht seconden over Israël.

Michael Che die gezien zijn huidskleur en het land waar hij is opgegroeid wel ervaring zal hebben met discriminatie kreeg onmiddellijk een golf van ‘antisemitisme’-beschuldigingen over zich heen. Edo Konrad beschrijft in een artikel (22/02) hoe de ‘usual suspects’ Che in een hoek proberen te drukken door te eisen dat hij openbare excuses aanbiedt. Zou hij dat niet doen dan is de ervaring van andere artiesten en bekende mediafiguren dat zij blijvend achtervolgd worden met die beschuldiging, met vaak rampzalige gevolgen voor hun carrière.

De essentie van grappen en komieken is dat zij door overdrijving of vereenvoudiging de kern van een zaak blootleggen. Dat is wat Che heeft gedaan. Hij heeft alleen een vaste regel in de Amerikaanse mediawereld overtreden: kritiek op Israël mag niet.

Wat de critici van Che nu proberen uit te leggen is dat “de vaccins voor alle Israëliërs beschikbaar zijn, ongeacht etnische achtergrond”, dus Joden en niet-Joden worden gelijk behandeld. Officieel krijgen de twee miljoen niet-Joden met Israëlisch staatsburgerschap dezelfde zorg. In werkelijkheid is dat allerminst het geval. Maar de kern van Che’s opmerking is een andere: los van de discriminatie van die twee miljoen, zijn er vijf miljoen Palestijnen in de bezette gebieden waar Israël de volledige macht over heeft. De voorziening van deze bevolking met vaccins is dramatisch slecht. En dat niet alleen door verwaarlozing door de Israëlische regering maar ook door actieve tegenwerking.

Wij mogen Michael Che de komende dagen sterkte toewensen.

BDS Nederland op Twitter