31 March 2018

Help de BDS-beweging naar de Nobelprijs voor de Vrede: teken de petitie!

Het Noorse parlemetslid Bjørnar Moxnes heeft de BDS-beweging heeft voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede 2018. Moxnes verwacht dat de internationale beweging, die Israël door middel van boycots, desinvesteringen en sancties (BDS) wil dwingen de rechten van de Palestijnen en het internationaal recht te respecteren, in elk geval de shortlist met kandidaten voor de prestigieuze prijs haalt. Hij sprak de hoop uit dat mensen en organisaties die de Palestijnse zaak een warm hart toedragen zijn voordracht met campagnes willen steunen.

Zijn wens is snel verhoord. De Britse Palestine Solidarity Campaign en het Amerikaanse Jewish Voice for Peace zijn een petitie gestart ter ondersteuning van de nominatie. De organisaties vatten pakkend samen waarom zij de BDS-beweging en de nominatie steunen: ‘Palestijnen verdienen gerechtigdheid, vrijheid en waardigheid, net als ieder ander’:

We don’t have to tell you how well-deserved this nomination is. For the past 12 years, people all over the world, often at great personal risk, have come together with this simple, irrefutable message: Palestinians deserve justice, freedom, and dignity just like everyone else.

In de toekomst zal de BDS-beweging opgenomen zijn in de eregalerij van geweldloze verzetsbewegingen en als voorbeeld dienen voor nieuwe grassroots-bewegingen, schrijven de organisaties. Maar zo ver is het nog niet. Integendeel: ‘Dag in, dag uit worden BDS-activisten aangevallen door verdedigers van Israëls apartheidsregime.’ Daarom, schrijven de organisaties, is het zo belangrijk de nominatie van de BDS-beweging te steunen:

That’s why it’s so important to come out strong in our support for this nomination. We need to lift our collective voice as high as we can today, and seize this opportunity to take a meaningful step towards justice.

BDS Nederland op Twitter