17 August 2021

Het CIDI maakt de Pride Walk onveilig voor (pro-)Palestijnse queers

Het is algemeen bekend dat het voor het CIDI en zijn vrienden nooit het juiste moment, de juiste gelegenheid, de juiste mensen of de juiste plaats is om op te komen voor de vrijheid en gelijke rechten van Palestijnen. Niet bij demonstraties tegen racisme, niet bij de vrouwenmars, niet op de Dam in Amsterdam, niet voor de supermarkt. En nu is de Pride Walk, hèt evenement voor vrijheid, inclusie en gelijke rechten, voor het CIDI ook verboden terrein voor een pro-Palestijns geluid. Maar hoe zit het dan met de vrijheid, inclusie en gelijke rechten voor (pro-)Palestijnse queers?  En wat doet een delegatie van de Israëlische ambassade, wuivend met de Israëlische vlag, bij dit evenement? Wat weten zij nou van vrijheid, inclusie en gelijke rechten? Hoe veilig is de Pride Walk voor Palestijnse queers en hun medestanders?

Wat is het geval? Op 7 augustus vond de Pride Walk plaats, de jaarlijkse demonstratie voor gelijke rechten voor de wereldwijde regenboogcommunity, georganiseerd door Pride Amsterdam.

Sinds 2017 laat het collectief “We Reclaim our Pride”, bestaande uit LGBTQI+-personen van kleur, transpersonen, vluchtelingen, ongedocumenteerden en sekswerkers, hun geluid horen tijdens de Pride Week. Onder het motto “Omdat wij niet de vrijheid van één groep willen vieren als dit ten koste gaat van de vrijheid van andere groepen” roepen zij op tot intersectionele solidariteit en bevrijding en tegen commercialisering en pinkwashen van de Pride en tegen homonationalisme, dat LHBTQI+-rechten misbruikt voor een racistische, populistische en extreemrechtse hetze tegen moslims en vluchtelingen. Zij verwijzen daarbij naar de oorsprong van Pride: de protesten in Stonewall, geleid door met name transmensen van kleur met een intersectionele boodschap. BDS Nederland steunde hun statement in 2017.

Ook dit jaar nam We Reclaim our Pride deel aan de Pride Walk met een duidelijke boodschap. Zij vormden de kopgroep van de stoet, wat op veel weerstand bij de organisatie en de politie stuitte. Zij scandeerden leuzen als: “A-Anti-Anticapitalista”, “he-he-ho-ho pinkwashing has to go” “Say it loud, say it clear, refugees are welcome here”, “Black Lives matter” en “From the river to the sea, Palestine will be free”. Ook droegen verschillende deelnemers borden met dergelijke boodschappen met zich mee. Er waren verschillende vlaggen van gekoloniseerde volken waaronder de Palestijnse vlag en borden met teksten als “Queers against Apartheid”, “You can’t pinkwash occupation” en “No pride in Israeli apartheid”.

En dat was dus tegen het zere been van het CIDI. Zij schreven een brief aan de organisatoren van het evenement. Pride Amsterdam nam (daarop?) afstand van de uitingen van We Reclaim our Pride. D66 en Ja21 kondigde schriftelijke vragen aan de burgemeester aan. Een medewerker van het CIDI publiceerde een opiniestuk in het Parool, waarin hij niet alleen gezaghebbende rapporten over de feitelijke apartheid in Israël van tafel schuift en de standaard pinkwash-argumenten van het Israëlische ministerie van Strategische Zaken oplepelt, maar ook de demonstranten van We Reclaim our Pride criminaliseert door middel van lasterlijke onwaarheden over gescandeerde leuzen.

We Reclaim our Pride reageerde op dit alles met een ijzersterk statement. Wij zijn solidair met onze dappere kameraden. De vijandige manier waarop zij benaderd worden, stemt ons enorm verdrietig. Blijkbaar gelden de vrijheid, inclusie en gelijke rechten niet voor iedereen en is zelfs de Pride Walk Amsterdam geen veilige plaats voor hen. Dit alles bevestigt het belang van de boodschap van We Reclaim our Pride.

Wij nemen aanstoot aan de wijze waarop het CIDI de LHBTQIA+-gemeenschap onder druk zet en juist de meest gemarginaliseerde en kwetsbare leden daarvan volstrekt onterecht criminaliseert om zijn eigen agenda te centraliseren.  Daarmee maakt het CIDI de Pride Walk onveilig voor hen. Wij roepen Pride Amsterdam op om afstand te nemen van apartheid en vertegenwoordigers van de Israëlische ambassade te weren van haar evenementen. Ook zou Pride Amsterdam afscheid moeten nemen van haar hoofdsponsor, booking.com, dat op de zwarte lijst van de VN staat van bedrijven die profiteren van of bijdragen aan de illegale nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Wij onderschrijven het motto van We Reclaim our pride: “No one is free until we are all free!”

Bekijk hier een korte impressie:

BDS Nederland op Twitter