24 August 2014

Hoe Israel Caterpillar machines inzet bij buitengerechtelijke executies

Door Adri Nieuwhof,  op 19 augustus 2014 geplaatst op Jaffadok.

Op maandag 11 augustus zette het Israëlische leger een gepantserde Caterpillar D9 bulldozer in bij de arrestatie van de 24-jarige Zakaria al-Aqra in zijn huis in het dorp Qabalan nabij Nablus in de bezette Westelijke Jordaanoever.

De Times of Israel meldde dat Israëlische troepen probeerden om al-Aqra zijn huis uit te laten komen met de zogenaamde “snelkookpanprocedure”: soldaten schoten op de muren van zijn huis en gebruikten de Caterpillar om het te beschadigen. Al-Aqra werd gedood, zes familieleden raakten gewond en delen van zijn huis werden vernield gedurende de acht-uur durende aanval.

 In een nieuw rapport documenteert Who Profits Research Center uit Tel Aviv hoe Israël zware bouwmachines gebruikt bij het vernielen van Palestijnse huizen, bij de bouw van nederzettingen en van de muur op de Westelijke Jordaanoever, checkpoints en wegblokkades, en ook voor het bedwingen van mensenmenigten.

De meeste bouwmachines die in Israël worden verkocht komen uit Europa (Volvo en JCB), de Verenigde Staten (Caterpillar), Japan (Hitachi), Zuid-Korea (Hyundai) en Turkije (Hidromek). Israëlische vertegenwoordigers  zorgen voor de afzet van de producten en verkopen een deel van de geïmporteerde machines aan het Israëlische leger en de overheid.

Lees verder op Jaffadok

BDS Nederland op Twitter