Internationaal christelijk netwerk lanceert online BDS toolkit voor activisten
Global Kairos for Justice heeft een online BDS Toolkit uitgebracht om “mensen die gerechtigheid zoeken voor Palestijnen te laten weten dat ze deze weg niet alleen afleggen.”
Ondanks initiatieven om de Palestijnse oproep uit 2005 tot boycot, desinvestering en sancties, of BDS, strafbaar te stellen, blijft de beweging voor gerechtigheid en gelijkheid groeien. Om Israël verder onder druk te zetten om een einde te maken aan zijn 72 jaar van onrecht en onderdrukking, heeft Global Kairos for Justice een online BDS Toolkit “Resisting Apartheid & Racism” gelanceerd.
Global Kairos for Justice GKJ is een internationaal netwerk van christenen die zich hebben georganiseerd rond het document uit 2009, Kairos Palestine: A Moment of Truth, waarin steun wordt betuigd aan de BDS-campagne.
Nidal AbuZuluf, directeur van het Joint Advocacy Initiative van de YMCA & YWCA in Oost-Jeruzalem, is co-moderator van de BDS-commissie van GKJ. Bij de aankondiging van de uitgave van de virtuele bron, zei hij: “Palestijnse christenen zijn altijd de belangrijkste spelers en partners geweest van onze moslimburen bij het weerstaan van onderdrukking en bij het oproepen tot vrijheid en rechtvaardige vrede. De lancering van de ToolKit verbindt de inheemse christenen met de tijd dat de Palestijnse kerk opmerkelijke leiders van de nationalistische bewegingen in Palestina leverde.”
De Palestijnse Nationale BDS-commissie heeft de BDS ToolKit verwelkomd.
De mobielvriendelijke website is zowel een inleiding voor personen die meer willen weten over BDS, als een goed gevulde gereedschapskist voor activisten die willen deelnemen aan en/of een BDS-campagne willen opzetten in hun eigen context. De site merkt op: “… één ding komt luid en duidelijk naar voren: we moeten allemaal onze strategieën ontwikkelen om de situatie waarin we ons bevinden aan te pakken. Eén maat past niet iedereen.”
De ToolKit biedt een theologische basis om de beweging te ondersteunen, schriftverwijzingen aan te halen en commentaar toe te voegen. “Met zijn theologische perspectieven,” legde AbuZuluf uit, “wordt verwacht dat het de BDS-kwestie op de agenda’s van vele wereldwijde kerken en oecumenische lichamen zal brengen. Het effent de weg voor beslissende, kostbare solidariteit en profetische actie door kerken over de hele wereld.”
Hoewel de website is opgesteld met de christelijke gemeenschap in gedachten, biedt deze veel bronnen die iedereen die geïnteresseerd is in het leren over BDS, zijn voorstanders en strategieën, informeren, aanmoedigen en gebruiken. Een van de auteurs van de ToolKit heeft een online YouTube-rondleiding van zeven minuten over de site gemaakt.
De ToolKit behandelt het werk van Israël om de wet te gebruiken om BDS strafbaar te stellen en kritiek op de staat gelijk te stellen aan antisemitisme. Een samenvatting van het internationaal recht met betrekking tot BDS omvat een kritiek op de “werkdefinitie” van apartheid, gecreëerd door de International Holocaust Remembrance Association. Een van de pagina’s moedigt pleitbezorgers aan om hun individuele rechten in hun eigen land te kennen, advocaten te zoeken die deskundig zijn op het gebied van mensenrechten en om met activisten over de hele wereld in contact te komen om hun wijsheid en ervaring te delen.
Een ander gedeelte biedt first-person accounts uit zestien landen in het Zuiden en het Noorden. Een van de verhalen, uit India, beschrijft hoe mensen die tot de laagste kaste behoren, de Dalits, een gemeenschappelijke strijd voor gerechtigheid voeren, waarbij ze erkennen dat inheemse volkeren over de hele wereld “met soortgelijke onderdrukking worden geconfronteerd”. Andere bronnen zijn onder meer een verklarende woordenlijst met relevante termen, een FAQ, een verzameling korte video’s en een link naar de desinvesteringslijst van collaborerende bedrijven die wordt bijgehouden door Investigate, een project van het American Friends Service Committee.
Anticiperend op kritiek dringt de ToolKit erop aan dat “het einddoel niet gaat over het vernietigen van Israël of zelfs maar over het ontmantelen van het zionisme. Het einddoel is eerder het bereiken van gelijke rechten, vrijheid en gerechtigheid voor Palestijnen die generaties lang beroofd zijn van hun land, eigendom en mensenrechten. ”
De website citeert Marwan Bishara, senior politiek analist van Al Jazeera English, die zei dat het doel is “de analyse van Israël te veranderen, niet te verslaan of te vernietigen”. Bishara stelt dat het niet in het langetermijnbelang van Israël is om de helft van de bevolking onder haar controle te houden zonder hun mensenrechten te waarborgen. Hij zei: “Dit is hoe grote mogendheden hun kolonialisme opgaven en hoe Zuid-Afrika een einde maakte aan zijn apartheidssysteem. Ze werden gedwongen om de berekening van winst en verlies te heroverwegen.”
AbuZuluf voegt eraan toe dat een van de belangrijkste redenen voor het ontwikkelen van de BDSToolKit is om “mensen die gerechtigheid zoeken voor Palestijnen te laten weten dat ze deze weg niet alleen afleggen.”
Meer weten over Kairos in Nederland? Bekijk ook de Nederlandse website