15 March 2014

Introdans: Ga niet naar Israel

Wij kennen Introdans uit tal van prachtige uitvoeringen als een cultureel en artistiek hoogstand balletgezelschap. In uw dansen worden vaak ook maatschappelijke en sociale items tot uitdrukking gebracht.

Het verbaast ons dan ook zeer in de Gelderlander van 13 maart te lezen dat Introdans de 17e maart voor een 10daagse tournee naar Israël gaat !
Zoals u zou kunnen en moeten weten gaat u naar een land dat alle internationale verdragen, wetten en regels met name de Mensenrechten met voeten treedt.
Een land dat met betrekking tot het Palestijnse volk een systeem van apartheid hanteert. Een land dat iedere poging tot vrede frustreert.
Al meer dan 65 jaar worden Palestijns gebieden bezet, Palestijnse dorpen en olijfboomgaarden vernield en de bewoners verjaagd ten gunste van joodse kolonisten.

Door deze tournee ondersteunt u, wellicht onbewust, de wandaden van de staat Israël jegens het Palestijnse volk. Daarmee vereenzelfvigt u zich, naar wij hopen ongewild, met een verwerpelijk apartheidssysteem.

Dit kan toch niet de bedoeling zijn van gerespecteerd en zichzelf repecterend balletgezelschap?
Hoewel u zich -uiteraard- vooral op de danskunst richt is uw gezelschap ook ondernemer. Naast een culturele verantwoordelijkheid heeft u ook vanuit de optiek van het ondernemerschap een verantwoordelijkheid. Van ondernemingen mag worden verwacht dat zij bewust streven naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Met deze tournee is daarvan naar ons oordeel geen sprake.

Het zou u sieren als u, nu het nog kan, de tournee zou afblazen en niet naar Israël zou gaan.

Met vriendelijke groet, Oda en Cor Hulsen

BDS Nederland op Twitter