6 December 2020

Israel doodt een kind en liegt vervolgens

Tamara Nassar via Electronic Intifada.net

Palestijnen rouwen tijdens de begrafenis van de 15-jarige Ali Nasser, die de dag ervoor door Israëlische troepen werd vermoord, in het dorp al-Mughayyir op de centrale Westelijke Jordaanoever op 5 december.  Shadi Jarar’ah APA-images

Welke misdaad pleegde de 15-jarige Ali Ayman Saleh Nasser om te worden vermoord door bezettingssoldaten? Blijkbaar een protest waarnemen.

Israelische troepen schoten Nasser vrijdag dodelijk in de maag in het dorp al-Mughayyir op de centrale Westelijke Jordaanoever tijdens een protest tegen Israelische landroof in het gebied.Nasser nam naar verluidt niet deel aan demonstraties toen hij werd vermoord.Volgens veldonderzoeken door Defence for Children International Palestine (DCIP) was hij alleen maar aan het toekijken .Het kind werd in een privé-auto naar de ingang van een nabijgelegen dorp gebracht. Van daaruit bracht een ambulance hem naar het Palestine Medical Complex in de bezette stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Hij werd kort daarna dood verklaard.

Nasser is het zesde Palestijnse kind op de bezette Westelijke Jordaanoever dat dit jaar door Israëlische troepen is vermoord.

Ali Ayman Saleh Nasser.

Moorden en liegen

Zoals in veel andere gevallen waarin bezettingstroepen een Palestijns kind vermoordden, liegt het Israelische leger over wat er was gebeurd.

Het leger ontkende met scherp te hebben geschoten tijdens de vrijdag protesten, volgens de krant Haaretz .

De militaire woordvoerder hield vol dat soldaten met rubber beklede stalen kogels en door de VS gemaakte Ruger-geweren gebruikten.

Maar de bewering van Israël dat Ruger-geweren geen scherpe munitie afvuren, is een regelrechte leugen. Deze kanonnen vuren scherpe munitie af, zij het kleinere kogels van 22 kaliber .

Ze zijn niettemin dodelijk.

Tijdens de tweede intifada die in 2000 begon, oordeelde het hoofd van het operationele directoraat van het Israelische leger dat “de Ruger niet als een niet-dodelijk wapen kan worden beschouwd en alleen mag worden gebruikt in omstandigheden die scherpe munitie rechtvaardigen”, verklaarde B’Tselem in 2015.

“Gezien het grote aantal mensen dat werd geraakt en zelfs gedood door 0,22 kogels in het begin van de tweede intifada, werd het gebruik van deze munitie van 2001 tot 2008 opgeschort”, voegde de mensenrechtenorganisatie eraan toe.

B’Tselem begon het sterk toegenomen gebruik van 22-kaliber geweren tegen ongewapende Palestijnse demonstranten in 2015 te documenteren.

DCIP bevestigde dat Nasser werd gedood door scherpe munitie. De groep bevestigde ook dat Israelische soldaten kogels met een sponspunt en traangasgranaten gebruikten tegen demonstranten.

Israelische troepen vuurden ook met rubber coated stalen kogels af, waarbij vier andere Palestijnse jongeren gewond raakten tijdens demonstraties, meldde Haaretz .

Hoewel Israël beweert dat met rubber coated kogels, kogels met sponsuiteinden en traangas ook niet dodelijk zijn, hebben ze veel Palestijnen gedood en ernstig gewond, waaronder kinderen.

Israel opgeroepen om zichzelf te onderzoeken

Nickolay Mladenov, de VN-vredesgezant voor het Midden-Oosten, riep Israel op om “dit schokkende en onaanvaardbare incident snel en onafhankelijk te onderzoeken”.

Het is onduidelijk wat Mladenov verwacht door op te roepen tot een “onafhankelijk” onderzoek door hetzelfde leger dat het misdrijf heeft gepleegd.

Het vertegenwoordigingskantoor van de Europese Unie op de bezette Westelijke Jordaanoever verklaarde ook dat dit “schokkende incident snel en volledig moet worden onderzocht door de Israelische autoriteiten om de daders voor het gerecht te brengen”.

Deze functionarissen weten allemaal heel goed dat Israëls zelfonderzoek een schijnvertoning is en soldaten beschermt tegen verantwoording.

Dus een oproep aan Israel om zichzelf te onderzoeken komt neer op een oproep aan Israel om straffeloosheid te blijven genieten.

In 2016 noemde B’Tselem het Israelische onderzoekssysteem een ​​“vijgenblad” en zei dat het zou stoppen ermee samen te werken.

Een recent rapport van de Israelische mensenrechtenorganisatie Yesh Din laat zien hoe een opzettelijk lang en bureaucratisch proces wordt gebruikt om tijd te rekken, waardoor een echt onderzoek vrijwel onmogelijk is.

De resultaten spreken voor zich: slechts één Israelische soldaat is aangeklaagd wegens het gebruik van scherpe munitie tegen ongewapende demonstranten tijdens de demonstraties van de Grote Mars van Terugkeer die vanaf maart 2018 langs de oostgrens van Gaza werden gehouden.

Israelische troepen hebben tijdens die protesten meer dan 215 ongewapende Palestijnen gedood.

De soldaat in kwestie heeft een 14-jarig kind vermoord . Zijn “straf” was een taakstraf en een degradatie.

De tweet van de EU waarin wordt opgeroepen tot een ander schijnbaar Israelisch zelfonderzoek, vraagt: “Hoeveel Palestijnse kinderen zullen nog worden onderworpen aan het buitensporig gebruik van dodelijk geweld door de Israelische veiligheidstroepen?”

Het antwoord is simpel: Veel meer Palestijnse kinderen zullen gedood worden, zolang de Europese Unie en andere overheden doorgaan Israel te belonen voor zijn misbruik, te zorgen voor zijn  straffeloosheid, en de handel met de wapenindustrie.

Frequente aanvallen

Inwoners van al-Mughayyir houden wekelijkse demonstraties om te protesteren tegen een nabijgelegen buitenpost voor illegale nederzettingen die op hun land is gebouwd.

Alle Israelische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn volgens internationaal recht illegaal en het bouwen ervan is een oorlogsmisdaad.

Wat Israel buitenposten noemt, wordt vaak gebouwd zonder toestemming van Israel. Toch voorziet de Israelische regering de kolonisten soms van elektriciteit – een basisdienst die niet betrouwbaar beschikbaar is voor Palestijnen die in Area C wonen, de 60 procent van de bezette Westelijke Jordaanoever, die onder volledige Israelische militaire controle blijft.

Het dorp wordt regelmatig aangevallen door Israelische kolonisten.

Kolonisten schoten in januari 2019 een Palestijnse vader van vier kinderen dood in het dorp onder de bescherming van het leger.

In januari 2018 schoten Israelische soldaten de 16-jarige Laith Abu Naim dodelijk in het hoofd met scherpe munitie tijdens protesten tegen de diefstal van dorpsgrond door Israelische kolonisten.

BDS Nederland op Twitter