20 December 2017

Israël straft een Palestijnse familie

Gisteren werd Nariman Tamimi door het Israëlische leger gearresteerd bij een politiepost waar zij haar dochter wilde bezoeken. Haar zestien-jarige dochter Ahed was kort daarvoor door soldaten gearresteerd tijdens een nachtelijke razzia.

Aanleiding voor de arrestatie van het tienermeisje was blijkbaar een video waarop zij buiten haar ouderlijk huis probeert soldaten te bewegen om daar weg te gaan. Die video ging vervolgens “viral”. Kort daarvoor was haar veertien-jarige neefje Mohammed in zijn hoofd geschoten bij een aanval op de bewoners van het dorp. De jongen ligt in het ziekenhuis en kwam gisteren uit coma. Gistermiddag meldde de moeder van het meisje, Nariman zich bij de politiepost met de bedoeling aanwezig te zijn bij het verhoor van haar dochter omdat mishandeling van kinderen tijdens verhoren schering en inslag is. In plaats van toegalaten te worden tot haar dochter werd zij gearresteerd.

Vader Bassem Tamimi, Nariman en dochter Ahed zijn lid van een inmiddels zelfs internationaal bekende familie die zeer actief is bij demonstraties en daarbij geweldloos verzet propageert. Bassem Tamimi is vaker gearresteerd en heeft de gevangenis al vele malen van binnen gezien. Dochter Ahed is ondanks haar leeftijd al in verschillende landen als spreekster opgetreden om over de situatie in de bezette gebieden te praten. Mogelijk maakt juist haar talent haar nu tot doelwit van het leger.

De razzia op het huis van de familie verliep volgens een patroon dat standaard is in de bezette Westelijke Jordaanoever. Dertig soldaten omsingelen met veel kabaal een huis, trappen de deur in, sleuren kinderen uit hun bed, voeren een of meer familieleden af, nemen computers telefoons en dergelijke in beslag (bij de veertien-jarige zoon ging dat met mishandeling door zes soldaten gepaard) en laten vernielingen en chaos achter.

De gebeurtenissen rond de familie Tamimi – zoals gezegd juist een voorbeeld vreedzaam verzet tegen de dagelijkse terreur – wijzen erop dat regering en leger in Israel voluit gaan met rugdekking vanuit Washington.

Op de foto: Ahed in “betere” tijden.

de redactie

BDS Nederland op Twitter