Israel wil gehackt maken van BDS
Pro-Israël activisten zijn vastbesloten om tegen een wereldwijd groeiende boycot campagne terug te vechten met nieuwe technologische ‘tools’ die recent zijn gepresenteerd en ontwikkeld op een ‘Legitimacy Hackathon’*.
De bijeenkomst in Tel Aviv begin januari dit jaar werd georganiseerd door het Israëlische denktank instituut Reut, dat in 2010 een invloedrijk rapport schreef over het bestrijden van wat zij benoemden als ‘delegitimering’’- de groeiende steun voor Palestijnse rechten en oppositie tegen Israëlische Apartheid.
De Hackathon, medegefinancierd door o.a. de joodse liefdadigheidsorganisatie UJA-Federatie New York, bracht “meer dan 100 ontwikkelaars, cyber experts, Israëlische activisten, marketing en PR professionals” bijeen uit o.a. de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk en Zuid Amerika. Er waren ook vertegenwoordigers van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken en pro Israël lobby organisaties zoals J Street, Israel Campus Coalition, NGO Monitor en StandWithUs. Half januari werd bekend gemaakt dat StandWithUs meer dan 1 miljoen shekel (noot vertaler: ruim € 200.000) ontvangt om “mee te werken aan de verspreiding van door de overheid gesteunde lobby-nieuwsberichten, vooral op sociale netwerken”.
Volgens het Reut Instituut was de Hackathon bedoeld om “gebruik te maken van de technologisch sterke punten van Israëls lobbyisten en zo ons numeriek nadeel te compenseren.” Het winnende project was de ‘Virtual War Room’, ontwikkeld door studenten van het Interdisciplinair Centrum ‘war room’ in Herzliya, dat Israël online verdedigde tijdens de aanvallen op de Gazastrook vorig jaar zomer.
Andere project voorbeelden zijn ‘Map the Casbah”, dat terminologie, gebruikt in de Arabische publieke opinie, in kaart heeft gebracht en geanalyseerd, en een “Discourse Heat Map” die op een soort schaal van Richter “de geografische verspreiding van delegitimering” aangeeft.
Twee dagen na de beëindiging van Israël’s aanval op de Gazastrook. werd eind augustus de aanleiding om de Hackathon te organiseren verwoord door Daphna Kaufman, directeur Beleid en Strategie bij het Reut Instituut:
“Internet, maar vooral de sociale media hebben bijgedragen aan de explosieve groei in de delegitimerings-campagne”, schreef Kaufman, en zij erkende daarbij de zwakheid van Israëls propaganda “in een ecosysteem dat bevolkt wordt met sociale netwerken, virtuele gemeenschappen en enorme diversiteit”.
Het verbeteren van de ‘toolbox’ van zionistische groeperingen in de strijd tegen de activisten voor solidariteit met Palestina betekent “ontwikkelen van methoden en technieken om te kunnen binnendringen, met berichtgeving en voor andere doeleinden, in de vaak beveiligde en niche wereld op het internet ” – naast het identificeren van “die personen die boycotacties, protesten en andere vormen van delegitimering organiseren”.
Dit is belangrijk voor zowel het vergaren van inlichtingen als voor het ontwikkelen van strategieën om de activiteiten van deze personen en organisaties in diskrediet te brengen of op een andere wijze te neutraliseren.
Dit speerpunt om zich te richten op individuele activisten wordt ook herhaald op de Hackathon website, waar één aandachtsgebied benoemd wordt als “het met naam en toenaam aan de schandpaal nagelen” van de zogenoemde delegitimisers. “Waar komt hun financiering vandaan?” Reut vraagt zich af: “Met welke activiteiten en doelen die ze steunen kunnen ze als fundamenteel onverdraagzaam te kijk worden gezet?”
In een clip op YouTube waarin de bijeenkomst wordt aangekondigd, worden Twitter en Facebook genoemd als ‘bronnen voor vrij toegankelijke inlichtingen’.
Zoals de activiteiten van het Reut Instituut al jarenlang zijn gericht op het ondermijnen van een wereldwijde beweging voor Palestijnse rechten, was de Hackathon een erkenning dat BDS-activisten en anderen al “grote vooruitgang hebben geboekt in het wereldwijd in diskrediet brengen van Israëls imago” en “in sommige gevallen een behoorlijke strategische prijs hebben afgedwongen”.
De overtuiging dat deze trend een halt kan worden toegeroepen met behulp van een techno ‘toolbox’ terwijl het apartheidssysteem in stand wordt gehouden, is in het beste geval optimistisch, zo niet uiterst misleidend te noemen.
* Noot vertaler: Een hackathon is een bijeenkomst van software- en website-ontwikkelaars om aan gezamenlijke projecten te werken.
Ben White publiceerde bovenstaand artikel als blog op 16 januari 2015 op de website van Middle East Monitor.
Vertaling: Herma van den Brink