5 November 2020

Israël wil Maher al-Akhras de dood insturen

Een vader van zes kinderen ligt nu te sterven in de handen van het Israëlische gevangenissysteem. Hij heeft zijn honderdste dag van hongerstaking achter de rug en is dermate verzwakt dat de strijd niet lang meer kan duren.

De strijd van Maher al-Akhras tegen administratieve detentie is een gevecht dat hij voert voor alle Palestijnen die slachtoffer zijn van de wrede manier waarop Israël omgaat met deze procedure. Hij werd op 27 juli deze zomer gearresteerd en ging onmiddellijk in hongerstaking. Op grond van een militaire order – die is gebaseerd op een order uit 1945 van het Britse koloniale bestuur – werd Maher gearresteerd zonder dat er een aanklacht bekend was of welke informatie dan ook over wat hij zou hebben misdaan. De militaire rechter in bezet gebied krijgt die informatie van een inlichtingen functionaris en die houdt hij geheim. De gedetineerde weet niet waarom hij vast zit. Zijn advocaat weet niet waartegen hij in beroep moet gaan.

Willekeur en onzekerheid

Ook de familie weet niet wanneer de gearresteerde vrij komt en of er een proces komt en wanneer. Administratieve detentie kan zes maanden duren. Aan het eind van die periode, dat wordt vaak pas op de laatste dag bekend gemaakt, kan de detentie verlengd worden voor zes maanden. Enzovoort. Veel Palestijnen (en hun families) zijn hieraan kapotgegaan. Je weet niet waarom je in de cel zit, hoe lang het gaat duren en wat ze daarna met je doen. Maher al-Akhras had in 2009 al zestien maanden gevangen gezeten en in 2018 wederom voor 11 maanden. Hij vecht dus ook voor een dragelijk leven voor zijn gezin en hemzelf.

Het Palestinian Center for Human Rights heeft de betrokken instanties in de Verenigde Naties gevraagd om te interveniëren. In het Nederlandse parlement en ook in het Europese parlement is het muisstil rond deze schandelijke zaak. Michael Link (VN) heeft de gang van zaken rond Maher al-Akhras inmiddels scherp veroordeeld.

De redactie

 

BDS Nederland op Twitter