Israelische Apartheidsweek tegen racisme en voor een militair embargo
Afgelopen maandag is de 15e Israelische Apartheidsweek (IAW) van start gegaan met zo’n 80 activiteiten in 40 steden in Europa, Noord-Amerika en Palestina. Verwacht wordt dat er uiteindelijk in meer dan 200 steden wereldwijd activiteiten zullen plaatsvinden in de periode van 18 maart tot 8 april 2019. Het is de grootste wereldwijde mobilisatiecampagne voor ”Boycot, Divestment en Sancties (BDS) en Palestijnse rechten, volgens een persbericht van de internationale BDS-beweging. De week werd afgelopen zaterdag 16/3 al voorafgegaan met een grote ”grassroots” conferentie aan de el-Bireh universiteit in Palestina, die was georganiseerd door het Nationale BDS Comité (NBC) en waar ruim 900 mensen aan deelnamen.
De conferentie – en de hele periode van activiteiten – vindt plaats tegen de achtergrond van het openlijk toegeven door de uiterst rechtse Israelische regering dat haar overheersing van de Palestijnen intussen een zaak van gelegaliseerd racisme is. Premier Netanyahu zelf maakte dat duidelijk toen hij afgelopen week opmerkte op Facebook: “Israel is geen staat voor al zijn burgers. Volgens de basiswet op de nationaliteit die we hebben aangenomen is Israel de natiestaat van het Joodse volk – en van niemand anders”.
De IAW 2019 richt zich vooral op de eis dat er een wereldwijd militair embargo tegen Israel komt. ingesteld. Eén van de zaken die dat rechtvaardigen was het recente rapport van de VN over de Grote Mars van de Terugkeer in Gaza, waarin werd gesteld dat Israel mogelijk oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan door bijna 200 ongewapende Palestijnse demonstranten te doden en er duizenden te verwonden. De Palestijnse ”civil society”, Amnesty International, de Britse Labour -partij en diverse civil society groepen hebben allemaal tot zo’n militair embargo opgeroepen.
De Apartheidsweek bestaat uit een serie internationale evenementen die de bekendheid met de overheersing van de Palestijnen door het Israelische apartheidsregime moeten vergroten evenals de steun voor de geweldloze BDS beweging. In Azië, Afrika en Latijns Amerika – waar de IAW van 24 maart tot 13 april 13 wordt gehouden – zullen nog meer activiteiten plaatsvinden dan de 80 die nu al staan genoteerd. Vorig jaar vonden de IAW activiteiten in meer dan 200 steden plaats.
Niet alles gaat overigens goed. In Wenen, in het Museum voor Volkenkunde (Volkskundemuseum), wed een bijeenkomst afgezegd waar de mensenrechtenactivist en vroegere minister in de regering van Nelson Mandela, Ronnie Kasril had zullen spreken. Kasrils is een bekende Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist van Joodse afkomst. Hij zou op 29 maart spreken in het kader van de IAW, maar onder druk van Joodse organisaties in Oostenrijk werd de bijeenkomst afgezegd. Mensrechtenactivisten hebben daartegen geprotesteerd en geëist dat de bijeenkomst alsnog plaatsvindt. Eén van de organisaties die protesteerden was de Duitse Jüdische Stimme (Jewish Voice for a Just Peace). In Parijs werd eveneens een bijeenkomst op de universiteit Science Po twee dagen van tevoren afgezegd. De bijeenkomst had de 20ste moeten plaatsvinden met de Palestijnse Rania Madi als spreekster. Ook een bijeenkomst in Montpellier op de 22ste werd geannuleerd.