1 August 2024

Israelische economie stort in elkaar

De grootschalige boycot van Israël dreigt de staat op de knieën te krijgen. Sowieso kan het land niet overleven zonder de miljarden militaire steun die het van vooral de VS krijgt en ook van EU-landen. Daarnaast zijn al meer dan 46.000 bedrijven failliet gegaan, is de haven van Eilat bankroet en zijn er enorme tekorten in alle vitale sectoren van de economie. Onderstaand een bewerking van twee stukken over de ineenstorting van de Israëlische economie.

Shutdown Nation

Een leidende Israëlische krant onthulde op 10 juli dat 46.000 Israëlische bedrijven failliet zijn gegaan sinds de start van Israëls Gaza genocide teven 2,3 miljoen Palestijnen. Dit is de sterkste indicator van versnellende en “zeer ernstige” schade aan de Israëlische economie.

Zoals het nu gaat zou het goed kunnen dat Israëls 76 jaar oude regime van bezettingskolonialisme en apartheid zijn honderdste verjaardag niet haalt, volgens een rapport van Eugene Kandel, oud-hoofd van Israëls Nationale Economische Raad bij het ministerie van de premier, en Ron Tzur, een senior regeringsfunctionaris. Ze schilderen een beeld van totaal falen van de systemen, van management en handelen van de regering, een ineenstorting.

Torah-staat

Ze argumenteren dat de demografie van de ultra-orthodoxe gemeenschap de richting van een torah-nationalistische staat zal sturen, en leidt tot massa-migratie van  Israëls “productieve elite”. Het vertrek van 20.000 van zulke geesten zou genoeg zijn voor Israël om zonder hi-tech, academici en veiligheidspersoneel te komen zitten,  voorspellen ze.

Ondertussen hebben de twee grootste kerken uit de VS, de United Methodist Church en de Presbyterian Church USA, zich ook teruggetrokken uit Israel Bonds. Gedurende Israëls Gaza Genocide leidt 80% van de Israelische  startups schade, waarbij meer dan de helft niet meer dan een half jaar geld meer heeft. Investeerders trekken steeds minder snel de beurs.

 

 

Schip in de haven van Eilat aan de Rode Zee, met geparkeerde auto's op de voorgrond

Haven van Eilat

Haven Eilat failliet

De Israëlische haven van Eilat is acht maanden na het begin van de Genocide in Gaza bankroet. Dit komt door de aanvallen van Jemenitische Houthi’s op Israëlische schepen en schepen van staten die Israël steunen, in de Rode Zee en de Arabische Zee. Het zijn vooral Aziatische schepen met grondstoffen, halffabricaten, machinerie en uitrusting, ruwe olie en brandstof, tarwe, voedsel, auto’s en andere marktbehoeften. Volgens data aangeleverd door de CEO van de haven, Gideon Gilbert, heeft de haven de laatste maanden geen winstgevende activiteiten getoond. De maritieme aanvallen door de Houthi’s zorgen voor een terugval aan scheepvaartactiviteit van 85%. Daarom heeft de haven om overheidssteun gevraagd.

Houthi-aanvallen

De aankondiging van het faillissement van de haven van Eilat is slechts een druppel op een gloeiende plaat van de enorme economische en financiële verliezen die de bezettingsstaat heeft geleden sinds het begin van de oorlog tegen Gaza. Het onthult ook de ernstige schade die de Houthi-aanvallen hebben toegebracht aan de Israëlische economie, met name voor de handel met China, India, Zuid-Korea, Singapore en andere Aziatische en Golfstaten. Zonder de logistieke en commerciële steun van sommige landen in de regio, die de markten van de bezettende staat van zijn behoeften voorzien via de Golfhavens in Dubai en Bahrein, zouden de Israëlische economie en markten getuige zijn geweest van ineenstortingen van vitale activiteiten, en ongekende sprongen op de markten, vooral in de prijzen van voedselgrondstoffen en leven.

Oorlogskosten

Uiteindelijk zijn dit gewoon de kosten van de oorlog. Hoe zit het met de kosten van het evacueren van ongeveer 250.000 Israëli’s uit hun huizen in de “Gaza Envelop” nederzettingen, de westelijke Negev en de Libanese grens, en de kosten van het betalen van de salarissen van de ongeveer 360.000 reservesoldaten die hun civiele banen verlieten om zich bij de bezetting aan te sluiten? Ze verstoorden het werk van scholen, universiteiten en economische voorzieningen, waaronder toerisme, restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden. Hoe zit het met de andere gevolgen van de oorlog voor de Israëlische economie, zoals de stijging van de inflatie, de intensivering van het algemene begrotingstekort en de toename van de overheidsschulden? Hoe zit het met de kosten van verliezen voor economische faciliteiten, commerciële belangen en kleine en middelgrote bedrijven in Israël, die getuige waren van een ernstige recessie als gevolg van alle overheidsmiddelen en budgetten die werden toegewezen en gebruikt voor de oorlog?

Billen

Zoals het nu gaat wordt Israël steeds afhankelijker van buitenlandse steun en die wordt steeds lastiger door de recente uitspraak van het Internationaal Gerechtshof die het laatste juridische geitenpaadje voor steun afsneed. Wie nu nog doorgaat, moet met de imperialistische billen bloot.

 

BDS Nederland op Twitter