20 March 2021

It’s Israeli Apartheid Week!

Wie A van Apartheid zegt, zegt B van Boycot

Israeli Apartheid Week is een internationale actieweek tegen Israelische apartheid, IAW wordt altijd georganiseerd in de week tegen racisme. De IAW actieweek is bedoeld om extra aandacht te besteden aan Israelische apartheid jegens de Palestijnen.

Apartheid is een misdaad tegen de menselijkheid

De term apartheid werd eerst alleen gebruikt voor het bewind in Zuid- Afrika. Maar sindsdien is de term apartheid algemeen van toepassing geworden. Het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof definieert apartheid als een misdaad tegen de menselijkheid.

Apartheid is een in regels en wetgeving verankerd systeem waarmee één raciale groep de dominantie over een andere raciale groep wil bewerkstellingen en handhaven.

Volgens het VN ESCWA rapport van 2017 “Israeli Practices Towards the Palestinian People and the Question of Apartheid” heeft Israel een regime van Apartheid dat het Palestijnse Volk als geheel discrimineert en hanteert Israel beleid en praktijken die volgens het Internationaal Recht voldoen aan de definitie van Apartheid.

De succesvolle BDS beweging tegen Apartheid in Zuid Afrika is een bron van inspiratie voor de Palestinabeweging. Ons “Manifest voor een rechtvaardige oplossing van het Palestina vraagstuk” beschrijft onze visie op de problematiek, en waarom we niet oproepen tot een Tweestatenoplossing maar tot beëindiging van apartheid, en tot BDS tegen het Israelische apartheidsregime.

 

 

Video #UnitedAgainstRacism uitgebracht voor #IAW2021

Doneren

BDS Nederland op Twitter