15 October 2020

Jewish Chronicle bekent belastering van Labour-raadslid over “antisemitisme”

Glyn Secker at a 2014 rally against Israel’s war on the Palestinians in Gaza Mark EsperPolaris)

De Jewish Chronicle heeft zijn excuses aangeboden en ingestemd met het betalen van een schadevergoeding aan een raadslid van de Labour Party in het VK wegens claims van antisemitisme.

In een reeks artikelen die vorig jaar werden gepubliceerd, beweerde Lee Harpin, schrijver van The Jewish Chronicle, dat Nada al-Sanjari, die moslim is, een ‘antisemitische activist’ had uitgenodigd om te spreken op een Labour Party-evenement.

Maar die activist was de secretaris van Jewish Voice for Labour Glyn Secker – die al-Sanjari trouwens nooit had uitgenodigd.

In een verontschuldiging die online en in gedrukte vorm werd gepubliceerd, trok The Jewish Chronicle haar claims tegen al-Sanjari in. Ze stemde er ook mee in haar ‘een aanzienlijk bedrag’ aan smaadschade te betalen, evenals haar juridische kosten, aldus haar advocaten.

Ik ben erg blij dat The Jewish Chronicle zijn verontschuldigingen heeft aangeboden voor wat ze nu toegeven als volledig ongegronde beschuldigingen

verklaarde al-Sanjari via haar advocaten.

Maar de krant heeft zijn claims tegen Secker, die geen deel uitmaakte van al-Sanjari’s juridische actie, niet ingetrokken.

Secker vertelde aan The Electronic Intifada:

Het is goed dat The Jewish Chronicle zich heeft moeten verontschuldigen voor deze lasterlijke artikelen, maar het is jammer dat ze niet de volgende logische stap hebben gezet en hun valse beweringen over mij hebben ingetrokken.

Verwijderd

De artikelen met de valse claims tegen al-Sanjari zijn verwijderd van de website van de krant. Volgens de advocaten van al-Sanjari hebben Harpin en zijn redacteur Stephen Pollard haar excuses aangeboden.

De krant beweerde ten onrechte dat de raadslid ‘een kwaadaardig protest’ had gelanceerd tegen de joodse wetgever Luciana Berger ‘in termen die op antisemitisme duiden’, zeiden de advocaten van al-Sanjari.

Berger, een voormalig directeur van Labour Friends of Israel, was in die tijd één van Jeremy Corbyns meest fervente critici in het parlement.

Net als de meeste andere rechters van Labour beweerde ze ten onrechte dat de partij onder Corbyn – een doorgewinterde Palestijnse solidariteitsactivist – antisemitisch was geworden.

In februari vorig jaar stapte Berger uit Labour als protest, samen met andere ‘vrienden van Israel’.

“Het schrikt ons af”

Hoewel de lasterlijke artikelen van The Jewish Chronicle zijn verwijderd, staan twee gelijktijdige reacties van Labour-activisten nog steeds online.

Ze geven aan dat Glyn Secker de activist was waarvan de krant beweerde dat hij door al-Sanjari was uitgenodigd om te spreken.

De anti-Palestijnse en rechtse publicatie heeft regelmatig Secker en Jewish Voice for Labour aangevallen – een linkse, pro-Corbyn-groep met Palestijnse solidariteitsactivisten en anti-zionistische Joden onder haar leden.

Secker vertelde The Electronic Intifada dat Labour-activisten in Reading met hem hadden gesproken over de mogelijkheid om een Joodse Voice for Labour-activist uit te nodigen om daar te spreken, maar dat hij niet had gecommuniceerd met al-Sanjari.

Na de ophef veroorzaakt door de artikelen van The Jewish Chronicle die al-Sanjari besmeurden, trok de plaatselijke Labour-groep zich terug en werd er geen evenement gehouden.

“Dat is het effect dat ze willen,” zei Secker. “[Het] schrikt ons af. Het beangstigt de mensen in de groepen. ”

Secker noemde dit een ‘meedogenloze aanscherping van het net rond de vrijheid van meningsuiting’, evenals een inbreuk op ‘het recht van de Palestijnen en hun aanhangers om te praten over de toenemende onderdrukking waaraan ze worden blootgesteld’.

Valse beschuldigingen

Secker, die joods is, werd in 2018 geschorst uit Labour na valse beschuldigingen van antisemitisme.

Hij mocht pas terugkomen nadat ‘een koor van boze stemmen’ campagne had gevoerd voor een herstel.

Een woordvoerder van de Moslimraad van Groot-Brittannië zei dat de verhalen die al-Sanjari besmeuren slechts ‘de laatste zijn in een lange reeks afschuwelijke artikelen van The Jewish Chronicle over moslims.’

Het is helaas de laatste in een lange reeks ontstellende artikelen van de Jewish Chronicle over moslims

De krant heeft ook talloze verhalen gepubliceerd waarin Palestijnen en hun aanhangers worden aangevallen, evenals de pro-Corbyn Labour linkervleugel.

In februari bood The Jewish Chronicle zijn excuses aan en betaalde een schadevergoeding aan Labour-activist Audrey White na een reeks artikelen waarin ze werd aangevallen vanwege vermeend antisemitisme in de Labour Party in Liverpool.

In september 2019 stemde de krant ermee in om $60.000 aan schadevergoeding te betalen aan Interpal, een Britse liefdadigheidsinstelling die Palestijnen helpt.

De krant had ten onrechte beweerd dat de groep betrokken was bij terroristische activiteiten – een aanklacht die vaak tegen Interpal werd ingediend door Israel en zijn aanhangers.

Bron: Asa Winstanly op ElectronicIntifada.net

BDS Nederland op Twitter