Jonge theatermaker van zijn bed gelicht
Mustafa Sheta is een van de sleutelfiguren van The Freedom Theatre in het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Hij werd op 19 maart j.l. door Israëlische soldaten van zijn bed gelicht en weggevoerd. Dagenlang was er geen informatie over hem. Nu blijkt dat Mustafa binnen enkele dagen voor een rechtbank zal verschijnen (voor Palestijnen in bezet gebied is dat een militaire rechter).
The Freedom Theatre is een theater en cultureel centrum in het Jenin vluchtelingenkamp. Het biedt producties en scholing in verschillende kunstvormen, multimedia, film, fotografie en schrijversschap (meer: www.thefreedomtheatre.org). Zeer belangrijk ook voor de vele getraumatiseerde jongeren. Mustafa Sheta is een zeer actief lid (en bestuurder) van deze ‘culturele gemeenschap’. Hij is 35 jaar, vader van drie kinderen, journalist/onderzoeker en mensenrechtenactivist.
Zoals in de bezette gebieden haast niet anders kan, speelt The Freedom Theatre een belangrijke rol in het vreedzaam verzet tegen onrecht en onderdrukking. De voorloper van The Freedom Theatre werd tijdens de Palestijnse volksopstand van 1987 (de 1e intifada) opgericht door Arna Mer Khamis. Haar werk werd voortgezet door haar zoon, Juliano Mer Khamis, door een onbekende vermoord in 2011 (You don’t have to heal the children in Jenin. We are not trying to heal their violence. We try to challenge it into more productive ways. We’re not healers. We’re not good Christians. We are freedom fighters. – Juliano Mer Khamis ).
DocP: culturele vrijheid essentieel
Vanwege de betekenis van The Freedom Theatre en van Mustafa Sheta voor het sociaal cultureel werk in Jenin, vindt docP met een aantal Nederlandse kunstenaars, dat wij deze arrestatie niet zwijgend voorbij kunnen laten gaan. Wij willen nu het volgende doen:
- Aandacht vragen van websites en media voor de gang van zaken rond de behandeling van Mustafa en voor dit soort legerterreur in het algemeen. DocP zal informatie verspreiden.
- Samen met kunstenaars leden van de Tweede Kamer benaderen om deze ondermijning van de culturele vrijheid aan de orde te stellen.
- Samen met andere organisaties er bij minister Koenders van Buitenlandse Zaken op aan te dringen om bij Israël om opheldering te vragen over het lot van Mustafa Sheta.