Keuze UEFA om EK in Israël te organiseren in strijd met haar eigen waarden
Voorafgaand aan de finale van de UEFA cup hebben activisten geprotesteerd tegen het voornemen van de UEFA om het EK onder de 21 jaar in Israël te organiseren. Deze keuze heeft internationaal tot protesten geleid vanwege de betrokkenheid van het land bij de systematische schending van rechten van het Palestijnse volk. Woordvoerder Benji de Levie: “De genoemde praktijken vallen niet te rijmen met de waarden die de UEFA en de KNVB uitdragen, zoals FairPlay, verbroedering en anti discriminatie. Wij roepen de UEFA op om de keuze voor Israel terug te draaien. Tegelijk roepen wij de KNVB op een voorbeeld te stellen voor andere landen in Europa en het Nederlands elftal terug te trekken uit dit EK. Morgen zal onze brief hierover besproken worden tijdens de bestuursvergadering van de KNVB.”Tientallen activisten hadden zich met spandoeken en vlaggen verzameld voor de Arena om hun boodschap ten gehore te brengen: Kick Israeli Racism Out of UEFA. Zij werden hierbij muzikaal ondersteund door de Marokkaanse groep Dakka Fantasia. De actie trok veel bekijks van de supporters, en velen waren geïnteresseerd in de redenen van de actie. GroenLinks gemeenteraadslid Nourdin el Ouali was er ook bij: “Ik heb veel gesprekken gevoerd met supporters en ben evenveel gefotografeerd met onze spandoeken. Voor mij een duidelijk teken dat een groot deel van de supporters het met ons eens is: een belangrijk toernooi als het EK voor minderjarigen hoort niet thuis in een land dat stelselmatig het internationaal recht schendt. En dan gaat het om de meest basale universele rechten van de mens, zoals het vastzetten van Palestijnse kinderen zonder beschuldiging of vorm van proces. In zo’n land mag geen Europees Kampioenschap worden gehouden.”
De actie “NEE tegen EK in Israel” werd georganiseerd door Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP) en aangesloten organisaties en is onderdeel van een wereldwijde campagne Red Card for Apartheid. Palestijnse sportorganisaties en vooraanstaande atleten hebben zich publiekelijk uitgesproken tegen Israël als locatie voor het kampioenschap. Vooraanstaande spelers als Frédéric Kanouté, Eden Hazard van Chelsea, Abou Diaby van Arsenal en vijf spelers van Newcastle – Papiss Cissé, Cheick Tioté, Sylvain Marveaux, Yohan Cabaye and Demba Ba – lanceerden in november een oproep om het kampioenschap niet in Israël te houden.
DocP is in 2012 opgericht en zet zich in om boycot, desinvesteren en sancties (BDS beweging) in Nederland te ondersteunen, te bundelen en te versterken. Concreet houdt dit in dat docP gestart is met onderzoek, informatievoorziening en verschillende campagnes tegen bedrijven.