Kom naar de Klimaatmars voor Palestina!
Aanstaande vrijdag 31 mei vindt er een klimaatmars plaats op de Zuidas in Amsterdam. Daar komt ook een Palestinablok. Want er is ligt een heel duidelijk verband tussen de genocide, de bezetting en klimaatverandering in Palestina en de regio.
Alleen al in de eerste dagen wierp de Israëlische bezettingsmacht een zesduizend bommen met een gewicht van ongeveer 4000 ton, waarmee ze hele woonbuurten wegvaagden plus civiele infrastructuur. Dit soort acties zijn volgens Israëlische inlichtingenbronnen opzettelijk en moeten druk op Hamas zetten, aldus +972 magazine.
Temperatuurstijging
De milieu-impact van “Operatie IJzeren Zwaarden”, zoals Israël de huidige agressie noemt, is vanaf het begin verontrustend. In de eerste maanden kwam VN-orgaan UNEP (UN Environment Programme) al in actie met in de publiciteit over de klimaatrisico’s van deze eenzijdige oorlog. Hadeel Ikhmais, onderzoeker van Palestina’s milieukwaliteitsbureau PEQA verwacht dat de temperatuurstijging in de regio minstens 1,7 C zal bedragen. Maar dat is niet het enige effect.
De grootschalige vernietiging van hele buurten en inmiddels van hele steden, die zorgt dat meer dan 60% van Gaza’s woningen en meer dan 80% van de commerciële infrastructuur in ruïnes verandert, is ook een aanslag op Gaza’s inspanningen tot energieautonomie. Veel huizen waren voorzien van zonnepanelen omdat Israël in de 16 jaar durende afsluiting ook veel energie-infrastructuur tegenhield. Naast dat het de kwaliteit van leven fors omlaag haalt, zorgt de vernietiging ook dat Gazanen veel moeilijker schone energie kunnen inzetten om de klimaateffecten te verkleinen. De extreme hitte van de laatste tijd vergroot de ellende voor de gevluchte en altijd kwetsbare Gazanen. Honderden mensen zijn al bezweken aan de hitte.
Watervervuiling, grondvervuiling, luchtvervuiling.
Het water raakt extra vervuild door alle brokstukken, het gebruik van chemische wapens als witte fosfor, verzilting van het land doordat de IOF tunnels inspoelt met zeewateren ontziltingsinstallaties vernietigt. UNEP schat dat dagelijks minstens 100,000 riool- en afvalwater wordt gedumpt op het land of in de Middellandse Zee. Doordat alles vervuild is, is er ook een grote kans op cholerauitbraken en verspreiding van hepatitis. En een gezondheidssysteem is er niet meer. De brokstukken beton, de puinhopen en de lijken die er onder begraven liggen zorgen voor veel ziektes.
De inwoners van Gaza zullen niet de enigen zijn die last hebben van de luchtvervuiling door de rook en de bommen. 281.000 ton broeikasgassen zijn alleen al in de eerste twee maanden van de oorlog uitgestoten, volgens de analyse van Britse en Amerikaanse onderzoekers eerder dit jaar. Dat staat gelijk aan het verbranden van 150.000 ton kolen, en 99% van de vervuiling is toe te schrijven aan Israëls luchtbombardementen en grondinvasie in Gaza. Wanneer van de hele militaire keten wordt meegenomen, is de laarsafdruk waarschijnlijk wel vijf tot acht keer groter. Net als scheepvaart en luchtvaart, ontbreekt de militaire sector in in het Klimaatakkoord van Parijs.
Klimaatmars
Vrijwel alle informatie die je hier vindt, komt van de eerste paar maanden. Ondertussen gaan de vernietiging en de slachting maar door en loopt de naast de directe schade van een onleefbare regio ook de klimaatschade constant op. Kom daarom naar de Klimaatmars in Amsterdam vrijdag 31 mei. BDS Nederland organiseert met de Internationale Socialisten, DiEM25, Palestijnse Gemeenschap en The Rights Forum een Palestinablok. Kom ons versterken voor een vrij en leefbaar Palestina! Er bestaat geen klimaatgerechtigheid op gestolen land. Oorlog kost niet alleen direct levens maar richt nog jaren lang schade aan waardoor