10 December 2020

Kritiek Amnesty op Airbnb voor aanbieden huizen in illegale nederzettingen op Westelijke Jordaanoever voorafgaand aan IPO

Mensenrechtenorganisatie Amnesty zegt dat het Amerikaanse bedrijf investeerders niet heeft geïnformeerd over zakelijke activiteiten in illegale Israelische nederzettingen. Middleeasteye.net

The San Francisco-based booking company is holding an initial public offering on the Nasdaq on Thursday (AFP)

Het in San Francisco gevestigde boekingsbedrijf houdt donderdag een beursintroductie op de Nasdaq (AFP)

Amnesty International heeft Airbnb ervan beschuldigd te kwader trouw te handelen jegens investeerders voorafgaand aan hun beursdebuut op donderdag door ze niet te informeren over hun zakelijke activiteiten in Israelische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Airbnb gaf geen commentaar op de beschuldiging van Amnesty. Een woordvoerder van het bedrijf verwees Reuters naar een verklaring die het in 2019 had afgelegd en zei dat het geen winst zou nemen op zijn noteringen op de Westelijke Jordaanoever.

Amnesty, dat wil dat Airbnb huurwoningen in de nederzettingen schrapt, zei in een verklaring dat het bedrijf ze had moeten vermelden in de sectie “Risicofactoren” van een regelgevingsaanvraag van 16 november bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Het in San Francisco gevestigde boekingsbedrijf houdt donderdag een beursintroductie op de Nasdaq.

Airbnb-aandelen zullen naar verwachting worden gekocht door beleggings- en pensioenfondsen over de hele wereld, wat zou kunnen betekenen dat een groot aantal mensen indirect investeert in Airbnb zonder de volledige gevolgen ervan te begrijpen,

aldus de mensenrechtenorganisatie.

Israelische nederzettingen in land dat door Israel is veroverd tijdens de oorlog in het Midden-Oosten van 1967 worden volgens het internationaal recht als illegaal beschouwd.

Airbnb heeft ongeveer 200 panden te huur in Israelische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, zei Amnesty.

‘Profiteer niet langer van illegale nederzettingen’

Saleh Higazi, plaatsvervangend regionaal directeur van Amnesty voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zei in een persbericht dat Airbnb “toekomstige investeerders goed moet behandelen en niet langer moet profiteren van illegale nederzettingen”.

Naar aanleiding van oproepen van Palestijnen en mensenrechtenactivisten, zei Airbnb in 2018 dat het de eigendommen van de nederzettingen zou verwijderen.

Maar na juridische uitdagingen in de Verenigde Staten heeft het de beslissing in 2019 teruggedraaid en zich ertoe verbonden de winst uit de boekingen te doneren.

Alle winsten die Airbnb genereert door een Airbnb-hostactiviteit op de hele Westelijke Jordaanoever, zullen worden gedoneerd aan non-profitorganisaties die zich inzetten voor humanitaire hulp voor mensen in verschillende delen van de wereld, zei Airbnb in zijn verklaring van april 2019.

Airbnb was een van de 112 bedrijven waarvan het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties zei dat ze zakelijke banden hebben met nederzettingen, waaronder verschillende andere reisorganisaties.

 Doneren 

BDS Nederland op Twitter