Kunst, Solidariteit en Palestina
Het project “Kunst, Solidariteit en Palestina”, gestart in 2017, streeft naar vergroting van de betrokkenheid van de kunstensector in Nederland bij de solidariteitsbeweging met Palestina.
Waarom Nederland? In verschillende landen bestaan er al solidariteitsnetwerken van kunstenaars voor Palestina. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld hebben 1220 kunstenaars en personen werkzaam in de culturele sector hun naam gezet onder de Artists’ Pledge waarin zij de Palestijnen steunen in hun streven naar vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid. In Ierland tekenden ruim 500 musici, dichters, schrijvers en toneelspelers een soortgelijke verklaring. In België steunen 190 kunstenaars de solidariteitscampagne. Maar hoe zit het met Nederland? In Nederland hebben, na de verwoestende Israëlische bombardementen op de Gazastrook in 2014, ruim 70 kunstenaars zich solidair verklaard met de Palestijnen. Daarmee zijn wij ook in Nederland op weg naar grotere betrokkenheid van de kunstensector.
De Palestijnen: in ballingschap, of levend onder Israëlische Apartheid
Er zijn drie groepen Palestijnen: De vluchtelingen sinds 1948 (veruit de meerderheid); Palestijnen in de staat Israël; en Palestijnen die sinds 1967 op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook onder Israëlische bezetting leven. Alle drie groepen roepen ons op tot boycot.
De bezetting betekent voor Palestijnen beroving van huis en haard, vrijheid, en zelfs diefstal van geschiedenis, bijv. via de archeologie, roof van musea, privé collecties zoals boeken, fotoarchieven, en beknotting van de vrijheid en mogelijkheden van kunstenaars. Ook Israëlische kunstenaars die dit onrecht aan de kaak stellen krijgen te maken met tal van beperkingen.
De “Brand Israel” Campagne
Voor Israël dient cultuur niet als middel om bruggen te bouwen, maar als instrument om Israëls wandaden te verhullen. De staat Israël ziet kunst en cultuur als “eerste klas propagandamiddel” om haar imago naar de internationale gemeenschap op te poetsen. Het stuurt bekende schrijvers,
theatermakers en tentoonstellingen naar het buitenland om “Israëls mooiere gezicht te tonen”, om niet altijd te worden bekeken in termen van oorlog en onrecht. De staat sluit zelfs contracten met Israëlische artiesten en gezelschappen om “het politieke belang van de staat Israël te dienen door
middel van cultuur en kunst, inclusief het overbrengen van een positief imago van Israël”.
De omstandigheden van de Palestijnen, en het “Brand Israel” Project schreeuwen om een reactie. Cultuur mag niet in dienst staan van het verhullen van mensenrechtenschendingen. Maar hoe kunnen wij daar adequaat op reageren? Ons project wil daarop een antwoord zijn.
Oproep tot culturele boycot
Omdat er nauwelijks hulp komt van de internationale gemeenschap hebben Palestijnen in 2004 een oproep gedaan voor een academische en culturele boycot van het Israëlische regime (PACBI Declaration). In 2005 deden 171 maatschappelijke Palestijnse organisaties een nieuwe, omvattende oproep tot BDS, dat is Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Een organisatie die deze BDS campagne in Nederland coördineert is het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP). De BDS campagne is inmiddels uitgegroeid tot een mondiale beweging waarin Nederland actief participeert.
Wat kun je doen als kunstenaar?
Wij nodigen kunstenaars (musici, beeldend kunstenaars, fotografen, schrijvers,
dansers, etc.) uit om deel te nemen aan het project, en wel als volgt:
1. Geef uitdrukking aan je solidariteit met de middelen die je als kunstenaar hebt en laat het ons weten. Met ons project willen we fora organiseren waarin dat werk getoond of opgevoerd kan worden.
2. Sluit je aan bij de internationale boycotoproep. De Engelstalige oproep is te lezen op https://bdsmovement.net/pacbi. Inmiddels is de oproep wereldwijd onderschreven door schrijvers, flmers, architecten, acteurs, beeldend kunstenaars, musici, DJ’s en door enkele dappere Israëlische dissidenten. Wij nodigen je uit de Nederlandstalige oproep op de volgende pagina te tekenen en op de sturen, of digitaal via de link [www.docp.nl/kunstenaarsoproep]
3. Geef je op voor de conferentie in Den Haag op 29 november 2017 via [email protected] om te discussiëren over het hoe en waarom van de Culturele Boycot tegen Israël: wat is het wel, en wat is het niet? Wij willen met de conferentie handvatten bieden voor moreel juiste keuzes, en deelnemers motiveren om ambassadeurs te worden voor de rechten van de Palestijnen.
Geëngageerde kunstenaars gezocht!
Ken je kunstenaars of personen in de kunstwereld die ons project
zouden willen steunen? Vraag hen erbij, sein ons in, en schrijf naar
[email protected].