31 December 2017

Kunst in een turbulente maand

Het was een zeer bewogen decembermaand. Het begon met de verklaring van Trump, die Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël, gevolgd door wereldwijde protesten waaronder in Nederland. Het Israëlische leger liet zich van zijn wreedste kant zien met 13 doden en meer dan 3000 gewonden tot gevolg. Tevens werden zo’n 500 Palestijnen gearresteerd waarvan bijna de helft minderjarigen. Dat kunst een krachtig middel van verzet is, bleek ook weer in deze turbulente maand.

Meer dan 100 internationaal bekende kunstenaars verenigden zich voor een protest tegen Trumps beslissing en schreven een open brief.

Ook inspireerde die beslissing kunstenaars als Ingrid Rollema, die voor het Theater van de Verkeerde Beslissing, een video maakte “Are we facing the final Crusade?”  Over haar beweegredenen kunt u lezen in een prachtig interview met Carl Stellweg. (Dit interview werd eerder gepubliceerd door het Nederlands Palestina Komitee in Soemoed)

1234

Bushra Shanan, een Palestijnse kunstenares uit Gaza, vereeuwigde onlangs het portret van Ahed Tamimi, een Palestijnse verzetsheldin, als een persiflage van Vermeers Meisje met de Parel.  Bushra Shanan staat bekend om haar verzetskunst

Ahed Tamimi, een tienermeisje uit Nabi Saleh in bezet Palestijns gebied werd een paar dagen voor Kerstmis gearresteerd door het Israëlische leger.

Al jaren strijdt Nabi Saleh om de toegang tot de waterbron van het dorp, die Israëlische kolonisten zich hadden toegeëigend. Iedere vrijdag rukken de bewoners van Nabi Saleh demonstratief uit om de waterbron te bereiken, maar altijd beantwoordt het Israëlische leger hun ongewapende demonstratie met  traangas, rubber kogels en ander geweld.

Ahed’s neef en oom kwamen enkele jaren geleden om door Israëlisch geweld.  Twee weken geleden kreeg haar neef Mohammed een kogel door zijn kaak getroffen, en boorde zich in zijn hoofd.

Toen soldaten op een vroege ochtend de tuin van hun huis binnendrongen ging de jonge Ahed Tamimi door het lint en sloeg en duwde de Israëlische soldaat met haar blote handen. Een filmpje daarvan ging online, en vervolgens viraal en leidde tot Aheds arrestatie.

Haar moeder Nariman ging haar zoeken aan de gevangenisdeur, en werd meteen gevangen genomen. De volgende dag werd ook haar nicht meegenomen.  De status van verzetshelden lijkt de familie Tamimi voor het Israëlische leger een specifiek doelwit te maken.

Er was gelukkig ook goed nieuws. De Nieuw-Zeelandse  zangeres Lorde besloot haar optreden in Tel Aviv af te zeggen na een open brief van Nadia Abu-Shanab en Justine Sachs, beiden uit Nieuw-Zeeland en van Palestijnse respectievelijk joodse afkomst. Haar afzegging ziet men in Israël als een grote nederlaag, omdat zij de eerste is van haar generatie die afzegt en daarbij bovendien expliciet de oproep tot boycot als reden noemt.

BDS Nederland op Twitter