Law-Train: Leuvense universiteit laat van zich horen
Bij de officiële opening van het academisch jaar in Leuven heeft de nieuwe rector een taart in ontvangst genomen van een pro-Palestijnse actiegroep. De taart was het symbolisch protest tegen de betrokkenheid van de universiteit bij het zogenaamde ‘Law-Train’ project. Law-Train is een door de Europese Unie gesponsord onderzoeksproject dat zich richt op het optimaliseren van ondervragingstechnieken door de politiediensten in Europese landen. Aan dit project neemt ook Israel deel. Daartegen wordt in België – en sinds dit jaar ook door docP in Nederland – actie gevoerd.
De actievoerders protesteerden tegen de samenwerking tussen de KU Leuven en de Israelische politie op vlak van ondervragingsmethodologie. “3.000 X Bedankt” stond er op de taart, verwijzend naar de meer dan 3.000 handtekeningen onderaan de petitie tegen het Law-Trainproject.
Niemand twijfelt eraan dat de Israelische politie veel ervaring heeft met ondervraging van verdachten. Die ervaring is helaas opgedaan bij de arrestaties en verhoren van het onderdrukte deel van de bevolking: de Palestijnen. Nederland is betrokken bij de begeleiding van het Law-Train project. Dat is een principieel foute zaak omdat deze samenwerking met Israel suggereert dat de ondervragingen in Israel deel uitmaken van het opsporen van misdaad in een rechtsstaat.
Ook vorig jaar protesteerden de kritische Leuvenaren. Het Leuvense studentenblad Veto schrijft: Dit jaar verliep de actie rustiger. Tobias Van Os van Leuvense Actiegroep Palestina verduidelijkt: ‘Toen was het echt een protestactie. Nu is het een positieve actie, ook omdat we al positieve signalen hebben gekregen van de rector.’ Ook Sels liet weten dat hij begrip voor de actie had, zolang alles waardig verliep. (Sels is de nieuwe rector van KU Leuven). Veto meldt verder dat een van leden van het nieuwe bestuur van de universiteit sympatiseert met het Law-Train protest: Een opmerkelijke evolutie dit jaar: een van die grote activistische academici is nu vicerector Onderzoek. Veto interviewde Reine Meylaerts een half jaar geleden nog in het kader van haar protest tegen LAW-TRAIN, waarvoor ze zelfs afreisde naar Israel en Palestina. Heeft Stop LAW-TRAIN nu een bondgenoot in het rectoraat?
Interessant – ook voor ons in Nederland – is wat Veto opving bij de nieuwe bestuurders: Concreet denken Meylaerts en Sels aan een charter voor de mensenrechten. ‘Momenteel missen we nog een kader dat onderzoekers zelf ook kunnen gebruiken bij het beoordelen van welk type projecten zij zonder problemen kunnen instappen’, stelt de rector. Hiervoor ziet hij de opportuniteit om samen te werken met de andere Vlaamse universiteiten. Al kan dat nog even op zich laten wachten. ‘Makkelijk gezegd, maar moeilijker om ook echt te ontwikkelen.
Binnenkort geven wij op deze site informatie over de betrokkenheid van Nederland.
de redactie