Mailactie: stop het gesjoemel met bloeddadels
Jaarlijks zijn wij rond Ramadan in de weer tegen sjoemeldadels. Met de Medjouldadels is veel aan de hand. Israëlische ondernemers hebben de lucratieve dadelteelt grotendeels in handen, ook in bezet Palestijns gebied. Dat zijn dus dadels gekweekt op van Palestijnen geroofde grond en geteeld met water dat toebehoort aan Palestijnen.
Helaas treffen wij op de Nederlandse markt veel bloeddadels aan, bijvoorbeeld onder de verschillende merknamen van het bedrijf Hadiklaim, zoals King Salomon, Jordan River, Bomaja, Shomisha. Hadiklaim staat op de in februari 2020 door de VN uitgebrachte lijst van bedrijven die profiteren van en bijdragen aan de bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Zaken doen met Hadiklaim staat haaks op het internationaal recht en de UN Guiding Principles for Business and Human Rights. Ook het Israëlische bedrijf Mehadrin is volop actief in de bezette gebieden.
In Nederland kunnen deze firma’s echter gewoon hun gang gaan, met de verkoop van dadels onder allerlei merknamen. De verpakkingen zijn obscuur, soms Arabisch ogend, zonder vermelding van het land van oorsprong. Op de dozen staat regelmatig een streepjescode beginnend met 871 aangevend dat de dadels afkomstig zouden zijn uit Nederland. Of als land van oorsprong staat er steevast Israel, terwijl deze grotendeels afkomstig zijn van de illegale nederzettingen op bezet Palestijns gebied. En dat mag niet.
Volgens Europese regelgeving en het Europese Hof van Justitie moeten “producten uit Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied worden voorzien van etiketten waarop deze herkomst specifiek vermeld staat.” Anders kunnen consumenten worden misleid. Maar die etiketteringsregels worden hier nauwelijks nageleefd.
Kopers van dadels hebben veel last van de onduidelijkheid rond de herkomst van Medjouldadels. Zij willen als consument voorkomen dat zij door middel van hun boodschappen medeplichtig worden gemaakt aan mensenrechtenschendingen, maar de informatie op de verpakking brengt hierover geen duidelijkheid. Ook marktkooplieden hebben last van de onduidelijkheid, zo bleek bij een rondgang op de markt, daarom weten zij vaak niet dat ze sjoemeldadels aanbieden.
Stuur daarom onderstaande mail naar de 3 grote inkooporganisaties, Ahold Delhaize, Jumbo Groep en Superunie, die 19 supermarktketens in Nederland voorzien van goederen. Vertel hen dat je als consument niet medeplichtig wilt worden gemaakt aan mensenrechtenschendingen door gesjoemel met Europese regelgeving en dat je er recht op hebt te weten waar je dadels precies vandaan komen.
557