Media komen langzaam uit het ‘frame’ van het democratische israel
Hoewel er voorafgaande aan het bezoek van premier Netanyahu wat onduidelijkheden waren over wel of niet en zo ja, waar mogen demonstreren, zijn wij niet ontevreden over de uiteindelijke samenwerking met het gemeentebestuur van Den Haag. Ook zijn wij relatief tevreden over de aandacht in de media voor de kritische benadering van het Israëlische bezoek.
“Relatief”, omdat wij deze aandacht afzetten tegen het verleden, waarin de Nederlandse media nog volledig verstrikt zaten in het ‘frame’ van het democratische en bevriende Israël. Als wij de huidige berichtgeving zouden afzetten tegen wat er op dit moment gebeurt in Gaza, in Hebron, etc. dan valt er voor de Palestinabeweging helaas nog veel te doen. Hieronder een kort en niet volledig overzicht.
De Commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer nam dinsdagmiddag (6 september) de petitie in ontvangst die op de docP-site gepromoot is. 7.600 mensen hadden getekend. Een delegatie van verschillende organisaties overhandigde de petitie. Delegatieleider Benji de Levie, voorzitter van docP gaf een toelichting. Daarna nam de Commissie de tijd voor een discussie met de aanwezigen over het bezoek van de Israëlische premier en de rechten van de Palestijnen. Voorafgaande aan de aanbieding van de petitie vond een indrukwekkende demonstratie plaats op Het Plein voor de Tweede Kamer.
De Volkskrant schreef (ook 06/09) onder de kop ‘Palestina solidariteitsbeweging roept Kamerleden op tot boycotten gesprek Netanyahu’: ‘
De kritische ontvangst startte vanmiddag met een petitie van de Palestina solidariteitsbeweging, een club die keurig door de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken is ontvangen in het Tweede Kamergebouw. De beweging roept Kamerleden met 7.500 handtekeningen op om het gesprek met Netanyahu woensdag te boycotten. En als ze hem tóch zien: zouden ze dan alsjeblieft willen zeggen dat ze sancties willen instellen tegen Israël vanwege het schenden van het internationaal recht? Voor beide verzoeken is geen Kamermeerderheid. Zowel regeringspartij PvdA als VVD peinst er niet over om het gesprek af te zeggen. Van sancties is evenmin sprake. Dat betekent niet dat de Nederlandse politiek kritiekloos is. Morgenochtend zullen de Kamerleden Netanyahu in meer of minder felle bewoordingen aanspreken op Israëls nederzettingenpolitiek, de afscheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever en de opgeschorte vredesonderhandelingen.
Robert Bas van de NOS zei op 6 september:
De demonstranten verzamelden zich bij Den Haag Centraal. Morgen bezoekt Netanyahu ook nog de Tweede Kamer. Vertegenwoordigers van het “Diensten en Onderzoekscentrum Palestina” protesteerden vandaag in de Kamer tegen de ontvangst van de Israëlische premier in Den Haag. Ze boden daarover een petitie aan. (…) “Israël heeft al tientallen jaren een beleid van onderdrukking en discriminatie en van landroof en het luistert niet naar de Verenigde Naties”, zei woordvoerder De Levie. Volgens hem moet de Tweede Kamer het kabinet oproepen sancties uit te vaardigen tegen Israël. Ook was er een demonstratie tegen het bezoek van de Israëlische premier. Zo’n twee tot driehonderd mensen verzamelden zich bij Den Haag Centraal voor een tocht naar het Bezuidenhout.
Voorzitter Benji de Levie van docP was ook in Nieuwsuur en het acht uur journaal van dinsdagavond te zien.
En: Ghada Zeidan, oprichtster van Palestine Link nam deel aan een forum op NTR Kwesties, livedebatprogramma), op zondagavond 4 september, om 20.00 uur.
De Telegraaf van 6 september plaatste een artikel onder de kop: ‘Onvoorwaardelijke vriendschap voorbij’. De Telegraaf, de krant van wakker Nederland, die nooit onze grootste bondgenoot was, gaf in het artikel een citaat dat wij als een compliment beschouwen:
Israëlische functionarissen wijzen erop dat de boycotbeweging tegen Israël in ons land sterk is vertegenwoordigd.
Ook berichtte de Telegraaf in het artikel Mailbombardement: boycot Netanyahu over de door Global impACT en docP geïnitieerde email- en twitteractie #SkipTheSpeech.
Woensdagochtend 7 september zond BNR Nieuwsradio een debat uit met Sonja Zimmerman van docP en Hana Luden van het CIDI. Dit debat is hier terug te luisteren vanaf 46:18
Geconcludeerd kan worden dat de acties rond Netanyahu’s bezoek effectief waren voor wat betreft het bereiken van de publieke opinie.