28 March 2020

Microsoft trekt zich terug uit Israëlisch bedrijf gezichtsherkenning

De ICT-gigant Microsoft gaat zich terugtrekken als mede-eigenaar van het Israëlische bedrijf AnyVision. Dit bedrijf heeft software geleverd aan het Israëlische leger voor gezichtsherkenning in de bezette gebieden. Microsoft had in juni 2019 een flink bedrag geïnvesteerd in AnyVision.

Oktober vorig jaar brachten Amerikaanse nieuwsmedia het bericht dat de ‘startup’ op het gebied van gezichtsherkenning in de Westelijke Jordaanoever op ruime schaal betrokken was bij het identificeren en in de gaten houden van Palestijnen. Ook Nederlandse media schreven hierover. De Volkskrant meldde dat het bedrijf onder leiding staat van een voormalige Israëlische inlichtingenofficier en dat een oud-hoofd van de geheime dienst Mossad op de lijst van adviseurs stond.

In 2018 had het bedrijf zelfs een prijs van het ministerie van Defensie gewonnen voor zijn bijdrage aan de bestrijding van ‘terreur’.

Organisaties voor mensenrechten, waaronder B’Tselem hadden eerder naar voren gebracht dat het werk van AnyVision strijdig was met de ethische standaards die Microsoft zelf heeft opgesteld voor gezichtsherkenning.

Onderzoek bevestigt

Nu heeft een bekend bureau voor juridische adviezen (Covington & Burling) een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat, “the technology is used at border crossing checkpoints between Israel and the West Bank”.

Microsoft heeft nu gemeld, dat “na zorgvuldige afweging” de conclusie is getrokken dat het in het belang is van beide bedrijven om uit elkaar te gaan. Microsoft zal zijn belang in AnyVision verkopen.

De redactie

BDS Nederland op Twitter