14 February 2016

Mogherini’s schaamlapje: EU tegen BDS

Vlak voor de sabbath dit weekend in Israël, heeft Frederica Mogherini nog een goede beurt gemaakt bij de Israëlische premier Netanyahu. De EU-vertegenwoordiger in het buitenland verklaarde dat de Europese Unie met kracht de pogingen verwerpt om Israël te isoleren door middel van de boycotcampagne. De verklaring sprak van een ‘firm rejection of BDS attempts to isolate Israel’.

Achter dit doekje voor het bloeden gaat een stevig meningsverschil schuil dat Mogherini in het openbaar klein probeert te praten. De EU begint voor het eerst in jaren zijn eigen besluit serieus te nemen om economisch onderscheid te maken tussen producten uit Israël en producten uit de illegale nederzettingen in de bezette gebieden. Israël is daar woedend over, hoewel de EU eigenlijk alleen maar zegt dat op producten van gestolen grond duidelijk moet staan dat zij uit dat (bezet) gebied komen (de ‘etikettering’). De woede van Israël komt voort uit de vrees dat dit een glijdende schaal wordt: stel je voor dat de EU straks de invoer van die illegale producten gaat verbieden! Om maar te zwijgen van het ‘vreselijke scenario’ dat de EU druk gaat uitoefenen door economische sancties af te kondigen! Sommige EU-lidstaten, Duitsland bijvoorbeeld, willen absoluut niet die glijdende schaal. Vandaar dat Mogherini zich zo afzet tegen de BDS-campagne. Stelen mag, zolang het er maar duidelijk op staat.

Op de achtergrond zal president Obama binnenkort onopvallend een wetje tekenen: de zogenaamde Trade Facilitation and Trade Enforcement Act of 2015. Dit wetje beschermt Amerikaanse zakenlieden tegen het Europese beleid, hoe zacht dat ook is. Over TTIP gesproken …

BDS Nederland op Twitter