Nederlandse ambassade sponsort supermarkt-keten in illegale nederzettingen
(Dit artikel is overgenomen van Palestina Update, een regelmatige briefing van met name politici door een samenwerking van NPK en docP.)
In Nederland is een nieuwe minister van Buitenlandse zaken aangetreden. Dat blijft ook in het buitenland niet onopgemerkt. De Nederlandse regering, die eerder bedrijven aansprak op hun morele, maatschappelijke en politieke verantwoordelijkheid als het ging om handel, direct of indirect, met of in illegale joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, sponsort nu een promotiecampagne voor Nederlandse producten van supermarktketen Shufersal, die ook actief is in illegale joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied.
Nederland heeft Israël meermalen gewezen op zijn verplichtingen ten aanzien van de Palestijnse bevolking op de bezette Westelijke Jordaanoever volgens de Vierde Conventie van Genève en heeft de Israëlische annexatie van Oost-Jeruzalem en de Golan-hoogvlakte nooit erkend.
Op een promotiefoto, geplaatst op het twitteraccount van de Nederlandse Ambassade, poseert ambassadeur Gilles Beschoor Plug naast de CEO van supermarktketen Shufersal voor een winkel in de joodse nederzetting Gilo, gebouwd op Palestijnse grond.
Tijdens de Holland-Week worden Nederlandse producten gepromoot van o.a. Calvé, Gouda’s Glorie, Vos Banket, Merba, De Ruijter, Buiteman (kaastengels), Jeurgens (banket) en Daelmans (stroopwafels).
De supermarktketen Shufersal staat op een lijst van de VN-Raad voor de Mensenrechten met bedrijven die profiteren van het Israëlische nederzettingenbeleid.
Vorige maand nog veroordeelde de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders dit beleid als een obstakel voor vrede en onderschreef hij de verklaring van EU-Buitenland-commissaris Federica Mogherini, dat ‘elke activiteit met betrekking tot de nederzettingen illegaal is volgen het internationaal recht.’
Met het promoten van handel in de illegale joodse nederzettingen maakt Nederland zichzelf medeplichtig aan de onderdrukking van de Palestijnse bevolking op de Westelijke Jordaanoever.
Business as usual?
Hopelijk niet voor het Nederlandse parlement.
Bronnen: Nederlandse ambassade in Israël – Electronic Intifada