17 August 2017

Netanyahu en Charlottesville: terrorisme à la carte

Uit de wereld van de grote politiek

 

Uiteenlopende reacties

Een rechtse extremist in Amerika rijdt met een auto in op een menigte. Resultaat: één dode en tientallen gewonden. De dader heeft geen moslimachtergrond maar is iemand uit de uiterst rechtse hoek. Er waren respectvolle reacties (Barack Obama op twitter) en reacties beneden de maat, zoals Trump na lang aandringen op twitter. Wie ook diep moest nadenken was premier Netanyahu van Israel. Na drie dagen, toen Trump eindelijk gereageerd had, kwam hij met een bleke verklaring waarin Charlottesville niet eens werd genoemd. Voor sommige politici is ‘terrorisme’ een menukaart. Je kiest eruit wat je hebben wilt. Een dertienjarig Palestijns meisje dat met een schaar op een zwaarbewapende soldaat afloopt? Terreur! Waarom deze aarzeling bij uitgerekend Netanyahu die altijd als eerste ‘moslimterroristen’ veroordeelt, waar ook ter wereld?

Alles is politiek

In het Witte Huis lopen een aantal topadviseurs rond die voor Israel zeer belangrijk zijn. Het verontrustende is dat een paar grote Israelvrienden afkomstig zijn uit dezelfde extreem rechtse kringen waaruit ook de vechtersbazen van het stadje Charlottesville in Virginia voortkomen(). Steve Bannon is de bekendste van deze tros die samen met Trump in het machtscentrum van Washington terecht zijn gekomen. Stephen Miller en andere extreem rechtse topadviseurs werken meer achter de schermen dan Bannon. Zij hebben goede relaties met de Israellobby, bijvoorbeeld met de Israelische ambassadeur in de VS. Samen voeren zij op dit moment een harde strijd rond een onderwerp dat voor zowel Israel als de extreem rechtse adviseurs van Trump hoger op de agenda staat dan binnenlands geweld, racisme en antisemitisme: confrontatie met Iran en als het even kan oorlog.

Obamadeal met Iran ligt onder vuur

Andere adviseurs in het Witte Huis willen niet op ramkoers met Iran. Topman in de Nationale Veiligheidsraad, generaal H.R. McMaster bijvoorbeeld. Hij wordt nu door de Zionist Organization of America afgeschilderd als “vijandig tegenover Israel“. Deze ZOA wordt gesponsord door de miljardair Adelsson die ook al jarenlang zeer ‘close’ is met Netanyahu. Een hoge Israelische delegatie is dezer dagen op bezoek in Washington om te helpen bij het omverhalen van de overeenkomst over atoomwapens die Obama sloot met Iran (en Europa). In de kwestie Iran staat zeer veel op het spel. Trump wil confrontatie en daarbij in de rol van opperbevelhebber kruipen. Israel wil instemming van de VS om de militaire spanning in Syrië en Libanon op te voeren onder het mom van de ‘Iraanse dreiging’. De EU kijkt argwanend toe.

De anti-Iranlobby van Israel speelt zich af temidden van een hanengevecht in Washington en een verdeeld Amerikaans achterland. Als Trump wint draagt dat bij aan verwijdering tussen de VS en Europa. Op langere termijn verliest een apartheids-Israel Europa.

de redactie

BDS Nederland op Twitter