NOS jeugdjournaal braaf in het gelid
Wie moet zich rechtvaardigen?
Tegen de achtergrond van de voortdurende pogingen (ook) in Nederland, van extreme pro-Israël groepen om kritiek op Israël als “antisemitisme” te bestempelen is het goed om kennis te nemen van het volgende. Het Palestijnse persbureau Ma’an (Ma’an News Agency) berichtte gisteren over het bedoeïnendorp Al-Araquib. Al-Araquib ligt in de Negev woestijn, de Naqab, en heeft donderdag voor de 121ste keer bezoek gehad van het Israëlische leger. Zoals altijd werden ook ditmaal de schamele behuizingen en schuren met de grond gelijk gemaakt. De vorige verwoesting was op 25 oktober j.l. De vernieling van bedoeïenendorpen past in het beleid van Israël om de bedoeïenen hun nomadenbestaan af te nemen en hen onder te brengen in concentratiesteden. In de praktijk wil dat zeggen, in flatgebouwen in speciaal voor hen gebouwde armenwijken. De bewoners van Al-Araquib moeten de kosten van deze vernielingsactie, 80.000 euro zelf betalen. Dit laatste werpt ook een schril licht op de functie die Israëlische rechterlijke macht heeft in dit systeem.
Het moeten wonen in de concentratiesteden is voor deze bedoeïnen het begin van het einde van hun zeer hechte gemeenschap met zijn tradities, zijn geschiedenis, hun waardigheid en hun vrijheid. Dat verklaard onder anderen hun standvastigheid onder deze afschuwelijke druk. Nb: Vandaag wordt bericht over het volgende dorp dat aan de beurt komt: Jabal al-Baba.
Wie moet zich verontschuldigen?
Extreme pro-Israël opvattingen zijn ook gemeengoed binnen een partij als de Christen Unie. Nauwelijks in de regering, speelt de CU een spelletje met de persvrijheid. Een bericht deze week: de NOS heeft een rectificatie geplaatst op de website van het jeugdjournaal, omdat dat gemeld had dat kinderen in Gaza het niet makkelijk hebben. Zij moeten bijvoorbeeld hun huiswerk bij kaarslicht maken, omdat “er vaak geen stroom is en dat is de schuld van Israël”. Likoed Nederland heeft daartegen geprotesteerd: “NOS Jeugdjournaal voedt kinderen op met leugens over Israëliërs”. Tweede Kamerlid Voordewind van de Christen Unie heeft onmiddellijk vragen gesteld aan minister Slob, ook van de Christen Unie. Voordewind wilde weten wat de minister vond van de reportage. Die antwoordde zeer snel. Minister Slob wilde de NOS niet oproepen de uitzending online aan te passen. Niet erg verrassend dat een nieuw kabinet niet na een week begint met persbreidel. Dat hoeft ook niet echt, want de NOS heeft de wenk begrepen. Vijf dagen na de uitzending plaatste het Jeugdjournaal een rectificatie op zijn site. “We deden iets fout“, aldus de NOS. „Nu leek het misschien of het vooral de schuld van Israël is, terwijl ook leiders van andere landen, de Palestijnen zelf en bijvoorbeeld Egypte met de problemen te maken hebben.” Braaf zo! Zelfcensuur om de kinderen van fundamentalistische ouders te beschermen tegen de realiteit in een systeem met fundamentalistische trekken.
de redactie