19 November 2024

NY Times heeft onderzoek naar Israëlische hooligans stopgezet, blijkt uit interne e-mail

De New York Times heeft een onderzoek van een van haar eigen verslaggevers naar het geweld door Israëlische menigten in Amsterdam eerder deze maand stopgezet.

In een interne e-mail van de Times die onbedoeld met The Electronic Intifada werd gedeeld, legde de Nederlandse verslaggever Christiaan Triebert aan een manager uit dat hij een voorstel had gedaan voor “een visueel onderzoek dat ik uitvoerde naar de gebeurtenissen van [6-8 november] in Amsterdam.”

“Helaas is dat verhaal stopgezet”, schreef hij. “Ik betreur het dat het geplande moment-voor-moment visuele onderzoek niet verder is doorgezet.”

“Dit is op zijn zachtst gezegd erg frustrerend geweest”, schreef Triebert.

De e-mail was gericht aan Times- manager Charlie Stadtlander, een voormalige senior persvoorlichter van de Amerikaanse National Security Agency en het Amerikaanse leger .

Triebert leek geïnteresseerd in het schrijven van een verslag dat de feiten recht zou zetten en het onjuiste verhaal dat zijn eigen krant hardnekkig naar voren bracht, namelijk dat de Israëlische fans het slachtoffer waren van gewelddadige groepen die gemotiveerd werden door anti-Joodse haat, zou ontkrachten.

De correspondentie tussen Triebert en Stadtlander op vrijdag werd aangewakkerd door verzoeken van The Electronic Intifada aan The Times om commentaar op de zeer misleidende berichtgeving van de krant over het geweld van de Israëlische menigte in Amsterdam.

Zoals deze verslaggever woensdag uitlegde in de livestream van The Electronic Intifada, draaide de krant de werkelijkheid om.

Je kunt het volledige livestreamfragment bekijken in de video hierboven, waarin we het bewijsmateriaal gedetailleerd bespreken.

Er is nog steeds helemaal geen bewijs dat er ook maar één antisemitische aanslag in Amsterdam heeft plaatsgevonden – laat staan ​​de ‘pogrom’ waarvan Israëlische regeringsfunctionarissen direct beweerden dat die had plaatsgevonden.

The Times is onder vuur komen te liggen omdat het een video van gewelddadige Israëlische voetbalvandalen in Amsterdam vorige week gebruikte om precies het tegenovergestelde te beweren van wat er in de video te zien was.

The Times beweerde dat beelden die door een Nederlandse fotojournalist waren gemaakt, ‘antisemitische aanvallen’ op Israëliërs lieten zien, ook al lieten ze in werkelijkheid geweld van een Israëlische menigte tegen een Nederlandse burger zien.

Dagenlang stonden de beelden bovenaan het bericht van de krant van 8 november over de gebeurtenissen in Amsterdam de avond ervoor.

Maar dinsdag moest de krant een rectificatie publiceren , nadat de maker van de video – de Nederlandse fotojournaliste Annet de Graaf – de internationale media publiekelijk veroordeelde omdat ze haar video ten onrechte hadden bestempeld als bewijs van “antisemitische aanvallen” op Israëlische voetbalfans.

De video toont namelijk een groep van tientallen Israëlische hooligans die iemand aanvallen, nadat hun team Maccabi Tel Aviv op 7 november een uitwedstrijd met 5-0 verloor van de Nederlandse club Ajax.

Times- manager Stadtlander beweerde vrijdag in een verklaring aan The Electronic Intifada dat de krant na de correctie “de video op verzoek van de maker had verwijderd.”

Maar de Graaf bleef volhouden dat dat niet waar was. “Dat heb ik helemaal niet gezegd,” vertelde ze vrijdag telefonisch aan The Electronic Intifada. “Het is niet waar wat de hoofdredacteur [Stadtlander] u in de e-mail vertelt. Niet waar.”

Toen hem om commentaar werd gevraagd, weigerde Stadtlander hierop te reageren. Hij schreef alleen dat “mijn verklaring aan u gisteravond onze opmerking over de kwestie vormt.”

Geen van de vier auteurs van het artikel – John Yoon, Christopher F. Schuetze, Jin Yu Young en Claire Moses – reageerde op verzoeken om commentaar van The Electronic Intifada.

Stadtlander ontkende een rol te hebben gespeeld bij de opdracht of redactie van het artikel.

Nadat The Electronic Intifada Trieberts ‘per ongeluk gekopieerde’ e-mail had ontvangen, stuurde Stadtlander een vervolgmail in wat een poging tot schadebeperking leek te zijn.

Hij beweerde dat “het waardevolle werk dat Christiaan [Triebert] en anderen in zijn team deden geen op zichzelf staand stuk werd” omdat “veel van het materiaal werd opgenomen” in een ander artikel dat de Times had gepubliceerd.

Maar het stuk waar Stadtlander naar linkt is opnieuw een doofpotaffaire over het geweld van de Israëlische menigte in Amsterdam – een van de vele die de Times publiceerde .

Het verhult of draait ronduit oorzaak en gevolg om en bagatelliseert de Israëlische aanvallen op Nederlandse burgers, terwijl het zich bijna volledig baseert op de beweringen van Israëlische hooligans.

Ook bagatelliseert het een video van Maccabi-hooligans die van Amsterdam terugkeren naar de luchthaven van Tel Aviv en een openlijk genocidale slogan scanderen waarin ze juichen dat er “geen kinderen meer zijn” in Gaza, als louter “opruiende gezangen tegen Arabieren en inwoners van Gaza.”

Anti-Palestijnse agenda

Dat de nieuwsredactie van de Times vanaf het begin van de berichtgeving over het incident een pro-Israëlische agenda had, blijkt uit de oudste versie van het artikel die nog steeds beschikbaar is in de online archieven.

Die versie bevatte niet de video van Annet de Graaf en bevatte geen enkel bewijs – of zelfs maar beschuldiging – van antisemitisme, afgezien van de ongefundeerde beweringen van Israëlische regeringsfunctionarissen.

Een van de belangrijkste bronnen die in die versie werd geciteerd, was Itamar Ben-Gvir , de extreemrechtse politieminister van Israël, die alle Palestijnen wil uitwijzen. “Fans die naar een voetbalwedstrijd gingen, werden geconfronteerd met antisemitisme en werden aangevallen met onvoorstelbare wreedheid, alleen vanwege hun Joodsheid”, citeerde het artikel Ben-Gvir.

Binnen twee uur waren echter alle verwijzingen naar Ben-Gvir uit het artikel verwijderd .

Tot nu toe heeft The New York Times meer dan een dozijn artikelen gepubliceerd die specifiek gericht zijn op het geweld in Amsterdam.

Dit is een verbazingwekkend hoog aantal, vergeleken met de manier waarop de krant ernstige misdaden die door Israëliërs in Palestina zijn gepleegd, negeert of consequent bagatelliseert . Hieronder vallen onder meer systematische en goed gedocumenteerde seksuele aanvallen en verkrachtingen van Palestijnse gevangenen door Israëlische troepen.

De berichtgeving in de Times omvat niet alleen talloze nieuwsartikelen die het geweld in Amsterdam ongefundeerd afschilderen als ‘antisemitisch’, maar ook opiniestukken met opruiende koppen als ‘ Amsterdam gaat over Jodenhaat – en Gaza ’, ‘ Een wereldwijde ‘Jodenjacht’ ’ en ‘ Het tijdperk van de pogrom keert terug ’.

De bereidheid van de Times om Israël en de Israëliërs in dit geval ten onrechte als slachtoffers af te schilderen, doet denken aan de manier waarop de krant hardnekkig het ontkrachte verhaal van de ‘massaverkrachtingen’ door Palestijnse strijders op 7 oktober 2023 naar voren heeft gebracht, inclusief de valse berichtgeving van haar stercorrespondent Jeffrey Gettleman.

Zulke wreedheden, vermomd als journalistiek, worden door propagandabedrijven gebruikt om de Israëlische genocide in Gaza te rechtvaardigen.

Een nieuw front in de Israëlische genocidale oorlog?

In zijn interne e -mail aan Stadtlander legde verslaggever Christiaan Triebert uit dat hij, na een gesprek met de Graaf, “contact opnam met de auteurs van het artikel om de feitelijke onjuistheden die het bevatte aan te pakken.”

Triebert schreef dat hij niet zeker wist “wat de reden was om de video te verwijderen in plaats van de details in het artikel op te nemen. Ik denk dat het nuttig zou zijn geweest om de video erbij te zetten met de context waarin Israëlische fans een man aanvielen.”

De Graaf heeft dit zelf herhaaldelijk duidelijk gemaakt, wat zelfs de rectificatie van de Times toegeeft.

“Wat ik aan verschillende media heb uitgelegd, is dat de Maccabi-aanhangers opzettelijk de rel voor het centraal station hebben veroorzaakt toen ze terugkwamen van de wedstrijd”, schreef de Graaf op X, ook bekend als Twitter.

Beelden van hetzelfde incident, gedeeld op een Israëlisch Telegram- kanaal, tonen de aanval van de Maccabi-hooligans vanuit een andere hoek. Blijkbaar is de aanval door een van de hooligans zelf gedaan.

Het kanaal beweerde ten onrechte in het Hebreeuws dat de video liet zien hoe fans van Maccabi Tel Aviv “het laatste uur op gewelddadige wijze werden aangevallen door tientallen Palestijnse relschoppers.”

Een uitgebreid videoverslag van de ravage van de Israëlische hooligans door de populaire Nederlandse YouTuber Bender toont ook beelden van hetzelfde incident.

Het lijkt erop dat Israëls voetbalvandalisme in Europa het nieuwste wereldwijde front is geworden in de genocide die het land in Gaza pleegt.

Donderdagavond hebben Israëlische voetbalvandalen supporters van Frankrijk aangevallen tijdens een Nations League-wedstrijd tussen beide teams in Parijs.

De Britse journalist Peter Allen meldde dat hij getuige was van “verschrikkelijk geweld” door de Israëliërs. Hij zei dat hij “sprak met drie soldaten die niet in dienst waren en uit Tel Aviv kwamen, terwijl één openlijk een Israëlisch leger-T-shirt droeg”.

Allen woont al jaren in Parijs en levert verslaggeving aan veel internationale media, waaronder af en toe voor The Electronic Intifada .

Ondanks de aanwezigheid van de Franse president Emmanuel Macron werd de wedstrijd zwaar geboycot. Volgens Reuters zat het Stade de France amper voor een vijfde vol en vonden er in Parijs protesten plaats tegen het evenement.

Het was de laagste opkomst voor een thuiswedstrijd in de geschiedenis van het Franse nationale team.

Bron: electronicintifada.net

 

BDS Nederland op Twitter