Officieel protest tegen vernielen woningen en kinderopvang. Europees gefinancierde “structuren” weggebulldozerd
Acht Europese ambassadeurs
De Engelse krant The Guardian schrijft deze week over een brief van acht ambassadeurs van Europese landen aan het Israëlische leger. In de brief wordt geprotesteerd tegen het vernielen van eenvoudige woningen en een kinderopvang door het leger. De bouwkundige “structuren” – vaak eenvoudige caravans of tenten en geïmproviseerde waterputten – zijn al vele jaren doelwit van legerbulldozers. In dit geval gaat het om Bedoeïenen in de regio Jericho in de Jordaanvallei. Het ligt in gebied C (Area C) waar het Israëlische leger alles voor het zeggen heeft, hoewel in 1993 al was overeengekomen dat dit gebied deel zou uitmaken van de Palestijnse staat. Daarom is de brief ook aan een legergeneraal gericht. De Jordaanvallei is een zeer vruchtbaar deel van het bezette gebied. Er komen producten vandaan – dadels, schoonheidsmiddellen (Ahava), wijn, etc. – die een rol spelen in de boycotcampagnes van docP en andere BDS-organisaties. Bovendien ligt de Jordaanvallei strategisch: hij sluit de bijna drie miljoen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever af van de Palestijnse vluchtelingen in Jordanië. Israël is er al voor een groot deel in geslaagd om de oorspronkelijke bevolking van Palestijnen en Bedoeïenen hier te verdrijven en te vervangen door joodse kolonisten.
Europees gefinancierd
De ambassadeurs verwijten Israël het schenden van de mensenrechten die zijn vastgelegd in het internationaal recht. Bovendien gaat het om woningen en een kinderopvang die was betaald door Europese regeringen. Het grofweg platbulldozeren van met Europese humanitaire hulp neergezette voorzieningen is iets dat bij Europese regeringen en de EU tot steeds meer ergernis leidt. Het Israëlische leger zet daarbij middellen in – bulldozers van Caterpillar bijvoorbeeld – die een rol spelen in de wereldwijde boycotacties. Er zijn vermoedens dat Israël meer Europees gefinancierde gebouwen is gaan vernielen uit wraak voor het “etiketterings besluit” van de EU.
Ook Duitsland
De landen die hebben ondertekend zijn: Spanje, Italië, Zwitserland, België, Zweden, Duitsland, Ierland en Noorwegen. Uit het bericht van The Guardian blijkt niet waarom andere Europese landen, zoals Nederland, de brief niet hebben mee ondertekend (mogelijk omdat Nederland in dit geval niet had mee gefinancierd). Opvallend is dat Duitsland wel ondertekent; dat land is meestal erg voorzichtig met kritiek op Israël. In de afgelopen jaren zijn herhaaldelijk dit soort diplomatieke brieven en rapporten bekend geworden via uitlekken, terwijl de regeringen van een of twee landen wel tekenden maar dat geheim wilden houden.
(foto: http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2016/02/israel-sloopt-in-twee-weken-tijd-45.html)
de redactie