12 March 2018

Oproep aan André Rieu: Speel niet voor Apartheid, cancel Tel Aviv!

Van 3 tot en met 7 april heeft André Rieu concerten gepland in Tel Aviv. Een groep van 20 Palestijnse kunstenaars en culturele instellingen verzoekt hem in een open brief dringend om zijn muziek niet te laten gebruiken voor het verbloemen van onrecht en de concerten af te zeggen.

Hieronder de Nederlandse vertaling van de brief:

Geachte André Rieu,

Wij, Palestijnse artiesten en culturele centra die deze brief ondertekenen, schrijven u  met het verzoek om uw concerten in Tel Aviv, die gepland staan ​​van 3 tot 7 april 2018, te annuleren.

Als collega-artiesten hopen we dat u het ermee eens bent dat we een morele plicht hebben om het kwade te vermijden en om te voorkomen dat onze kunst wordt misbruikt om onderdrukking te verbloemen.

Internationale optredens van artiesten in Tel Aviv, met name grote shows zoals die van u, worden met regelmaat openlijk ondersteund door de Israëlische regering. Dergelijke uitvoeringen worden bewust gebruikt om de aandacht van de wereld af te leiden van Israëls decennialange onderdrukking van de Palestijnen.

Terwijl de Israëlische regering uw shows op het hoogste niveau zal verwelkomen, wist zij de Palestijnse cultuur uit: Israël heeft Palestijnse bioscopen en theaters gesloten, culturele evenementen verboden, Palestijnse artiesten een reisvergunning ontzegd en anderen zonder aanklacht gedetineerd. Israëlische soldaten hebben jonge musici herhaaldelijk gedwongen om op te treden bij militaire controleposten die op de bezette Westelijke Jordaanoever staan ​​en die Palestijnen het recht op bewegingsvrijheid ontzeggen.

We bewonderen uw charitatieve inzet, refererend aan uw benefietconcerten als aan uw rol als ambassadeur van Wensambulance Limburg welke de wens van ernstig zieke patiënten vervult om een dag afgeleid te worden van pijn. Zo’n adempauze is er niet voor miljoenen Palestijnen die onder Israëlische onderdrukking leven, vooral niet voor degenen die een slechte gezondheid hebben. Een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft vastgesteld dat 54 Palestijnen in 2017 zijn gestorven, terwijl ze wachtten op een Israëlische vergunning om Gaza te verlaten voor een medische behandeling. De meesten waren kankerpatiënten.

Adequate gezondheidszorg wordt in Gaza onmogelijk gemaakt door de herhaalde bombardementen en de 12 jaar durende brute belegering van de twee miljoen Palestijnen door Israël. Israël verbiedt de import van essentiële medicijnen en medische instrumenten naar Gaza en blokkeert de invoer van brandstof voor elektriciteit waarmee Gaza’s ziekenhuizen en klinieken worden gerund.

Om deze redenen heeft de overgrote meerderheid van de Palestijnse kunstenaars en culturele instellingen een oproep gedaan aan internationale kunstenaars om niet in Tel Aviv op te treden totdat Israël ophoudt met het  schenden van de mensenrechten van de Palestijnen. Een concert in het Israël van vandaag, is het equivalent van een optreden “slegs fir blankes” in het Zuid-Afrikaanse resort Sun City in de jaren tachtig, toen de regering zwarte Zuid-Afrikanen onderdrukte.

We herinneren ons uw aangrijpende eerbetoon aan Nelson Mandela tijdens uw tournee in 2013. Mandela was ook een bron van inspiratie voor ons. Hij deed deze beroemde uitspraak: “We weten maar al te goed dat onze vrijheid onvolledig is zonder de vrijheid van de Palestijnen.”  Mandela’s medevrijheidsstrijder tegen apartheid en medegevangene Ahmed Kathrada schreef: “Ik ben er diep van overtuigd dat het leven dat de Palestijnen ervaren lijkt op – en in veel opzichten erger is dan – wat we beleefden onder de Apartheid in Zuid-Afrika.”

Anti-apartheidsleider Desmond Tutu heeft herhaaldelijk zijn steun uitgesproken voor de culturele boycot van Israël. In 2010 verklaarde hij: “Precies zoals we tijdens de apartheid zeiden dat het ongepast was voor internationale artiesten om in Zuid-Afrika op te treden in een maatschappij gebaseerd op discriminerende wetten en raciale exclusiviteit, zou het verkeerd zijn als de Kaapstad Opera zou optreden in Israël. ”

We raden u aan om uw goede naam en uw kunst niet te verbinden aan de bezetting en de apartheid van de Israëlische regering, zoals een groeiend aantal artiesten dat optredens in Israël annuleert en weigert waaronder: Lorde, Lauryn Hill, Brian Eno en Oumou Sangaré.

André Rieu, we hopen dat u aan de goede kant van de geschiedenis staat en dat u uw shows in Tel Aviv annuleert. We hopen dat u onze strijd voor het bereiken van onze fundamentele mensenrechten niet zult ondermijnen en dat u solidair met ons zult zijn om een ​​einde te maken aan de schendingen door Israël van onze mensenrechten.

Ondertekend door:

Al-Harah Theater
The Freedom Theatre
Al Kamandjati Association
Magnificat Institute
Siwar
Palestinian Circus School
Yes Theatre
Ashtar Theatre
Theatre Day Productions
Palestinian Performing Arts Network
Jerusalem Art Network
El-Funoun Palestinian Popular Dance Troupe
Khalil Sakakini Cultural Center
Edward Said National Conservatory of Music
Al-Awda Center for Childhood and the Youth – Tulkarem
Hanthala Center
Al-Awda Center
Baladi Center for Culture and Arts
Popular Art Centre
Sareyyet Ramallah

BDS Nederland op Twitter