26 November 2017

Oproep mensenrechtenorganisaties: géén Giro d’Italia in Israël

 

24 november 2017

PERSBERICHT

MEER DAN 120 MENSENRECHTENORGANISATIES ROEPEN DE GIRO D’ITALIA OP OM DIT WIELEREVENEMENT NIET IN ISRAËL TE LATEN STARTEN VANWEGE DE SCHENDINGEN VAN DE RECHTEN VAN PALESTIJNEN.

Meer dan 120 mensenrechtenorganisaties, vakbonden, organisaties voor verantwoord toerisme en sport en religieuze groeperingen uit meer dan 20 landen doen vandaag een internationale oproep aan de Giro d’Italia om de ´Grande Partenza´ in 2018 niet in Israel te houden vanwege zijn grove en niet aflatende schendingen van internationaal recht en de mensenrechten van Palestijnen.

Deze oproep is mede ondertekend door de gerenommeerde taalkundige Noam Chomsky, de internationaal bekende jurist John Dugard, de voormalige rapporteur van de VN-Mensenrechtenraad voor de Palestijnse Gebieden Richard Falk, de Italiaanse toneelschrijver Moni Ovadia, EU-parlementsleden Eleonora Forenza, Sergio Cofferati en Curzio Maltese en de voormalige vice president van het Europees Parlement Luisa Morgantini.

De oproep is uitgegaan voorafgaand aan de officiële presentatie van het wielerevenement in Milaan, die gepland staat op 29 november, de door de VN uitgeroepen internationationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk.

De ondertekenaars benadrukken dat het organiseren van de START van de Giro in Israel niet alleen een rookgordijn zal opwerpen over Israels militaire bezetting en discriminatie van Palestijnen maar ook Israels gevoel van onschendbaarheid zal vergroten en als een aanmoediging zal worden beschouwd om de door de VN vastgelegde rechten voor Palestijnen te blijven negeren.

De Giro d’Italia werkt voor de organisatie van de ‘Grande Partenza’ samen met het Israelische bedrijf Comtec Group, dat ook actief is in illegale Israelische nederzettingen.

Op officiële afbeeldingen, landkaartjes en in video’s van de GIRO staat Oost Jeruzalem, al 50 jaar lang bezet door Israel, ten onrechte gemarkeerd alsof het deel uitmaakt van Israel en zijn verenigde hoofdstad.

De laatste etappe die gepland staat in het zuiden van Israel komt langs tientallen Palestijnse Bedoeïenen dorpjes die door Israel niet erkend worden en verstoken zijn van de meest basale voorzieningen, zoals elektriciteit, water, gezondheidscentra, scholen en wegen. Eén van deze dorpen is al meer dan 100 keer met de grond gelijk gemaakt.

Verder veroordelen de ondertekenaars de plannen van de Giro d’Italia om de vestiging van de staat israel 70 jaar geleden te vieren terwijl Palestijnen op dezelfde dag 70 jaar onteigening, en gedwongen verplaatsing herdenken, evenals de ontkenning van de door de VN vastgelegde rechten van de Palestijnse vluchtelingen.

Een aantal dagen vóór start van de Giro doet de Israelische nationale wielerploeg, die meedingt voor één van de vier vrije startbewijzen in de Giro, mee aan een wedstrijd door Oost Jeruzalem naar de illegale nederzetting Pisgat Ze’ev. De Israelische Wielersportbond sponsort deze wedstrijd en organiseert nationale wielerwedstrijden in gebieden onder Israelische militaire bezetting.

De ondertekenaars doen een beroep op de RCS Media Group, eigenaar van de Giro d’Italia, de start van de wedstrijd te verplaatsen naar een ander land en daarmee te waarborgen niet betrokken te zijn bij Israels schendingen van internationaal recht en Palestijnse mensenrechten.”

Tevens wijzen zij de RCS MediaGroup, sponsoren en deelnemende teams op “de juridische gevolgen en reputatieschade voortvloeiend uit samenwerking met Israelische instellingen en bedrijven die betrokken zijn bij schendingen van mensenrechten en internationaal recht.”

Volgens de RCS Media Group heeft de wedstrijd niets te maken met POLITIEK, maar door journalisten en sportverslaggevers wordt de start in Israel omschreven als een “kunststuk van zachte diplomatie”, een “public relations stunt” en “oppoetsen van het imago” in ruil voor miljoenen euro’s aan Israelisch sponsorgeld.

Palestijnse maatschappelijke organisaties hebben er in een brief bij PAUS Franciscus op aangedrongen de uitnodiging van de Israelische minister president Benjamin Netanyahu om het startsein voor de wedstrijd te geven niet aan te nemen en niet “[zijn] naam op welke wijze dan ook te verbinden aan de Giro d’Italia 2018 omdat deze wielerronde op betreurenswaardige wijze vasthoudt aan het vergoelijken van de Israelische militaire bezetting en grove mensenrechtenschendingen.”

Duizenden mensenrechtenactivisten en wielerliefhebbers hebben RCS schriftelijk verzocht de start weg te halen uit Israel.

In een aantal steden in Italië worden op 25 en 26 november ‘demonstraties op twee wielen’ gehouden uit protest dat een sport die nauw verbonden is met vrijheid gebruikt wordt om Israels wrede militaire bezetting en apartheidsregime te maskeren.

Achtergrondinformatie:

  • Ondertekenaars zijn o.a. wielerorganisaties Wilde Pedal – België en The Big Ride – VK; fietsenwinkel Biciclettaro – Italië, Fédération omnisport de Seine-Saint-Denis – Frankrijk; vakbonden Union Syndicale Solidaires – Frankrijk, Christian Workers Movement  – België, FIOM-CGIL en USB – Italië, Craigavon Council of Trade Unions – Noord Ierland en Confederación Intersindical Galega – Spanje; Association pour le tourisme équitable et solidaire – Frankijk (vertegenwoordigt 35 Franse organisaties voor verantwoord toerisme, waaronder 25 reisorganisaties); kerkelijke groepen Pax Christi en de Rome Grassroots Christian Community – Italië, Kairos Britain en Friends of Sabeel – VK, Friends of Sabeel – Noorwegen en Kairos – Sabeel Netherlands Foundation – Nederland; Joodse organisaties Jewish Voice for Peace – VS, Union of Progressive Jews – België, Italian Network Jews Against the Occupation – Italië, Jews for Justice for Palestinians – VK. 

 

  • De VN-Mensenrechtenraad heeft recent een waarschuwing doen uitgaan aan 150 Israëlische en internationale bedrijven die onrechtmatig actief zijn in Israelische nederzettingen, wat een oorlogsmisdaad onder internationaal recht is.

 

  • Resolutie 181 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (1947) heeft bepaald dat Jeruzalem een ‘corpus separatum’ is onder speciaal internationaal gezag en heeft er herhaaldelijk op gewezen dat “elke actie die Israel onderneemt om zijn wetten, jurisdictie en administratief gezag op te leggen aan de Heilige Stad Jeruzalem onwettig is.” In 1967 heeft Israel Oost Jeruzalem bezet en eenzijdig geannexeerd als deel van zijn verenigde hoofdstad. Geen enkel land ter wereld erkent welk deel van Jeruzalem dan ook als Israels hoofdstad.

 

  • Mei 2018 markeert de 70e verjaardag van de NAKBA (‘catastrofe’), toen ongeveer 800.000 Palestijnse bewoners met geweld uit hun vaderland zijn verdreven.

 

  • De Israel Cycling Academy (ICA), Israels nationaal wielerteam, is pas drie jaar geleden opgericht met als doel ‘normaal Israel’ te promoten. Het wielerteam wordt gesteund door de Canadese miljardair Sylvan Adams.

 

  • De Giro d’Italia is een internationale wielerwedstrijd van de Internationale Wielerbond (UCI – Union Cycliste Internationale). Zowel Israels Wielerfederatie als het nationale team zijn lid van de UCI.

 

 

BDS Nederland op Twitter