11 February 2016

Palestijnen roepen Oscar-genomineerden op Israëlische propagandareis af te wijzen

Palestijnse mensenrechtenactivisten roepen Oscar-genomineerden op om de reisvouchers die de Israëlische regering heeft bijgedragen aan het kadotasje dat de genomineerden in de categorieën acteren en regisseren ontvangen te weigeren.

In een verklaring pochte het Israëlische Ministerie van Toerisme dat hun initiatief een kans biedt om te zorgen dat “belangrijke opinievormers” hun bezoek delen “met miljoenen fans en volgers”.

Omar Barghouti van het Palestijnse Nationale BDS-Comité, de grootste Palestijnse coalitie van Palestijnse maatschappelijke organisaties die leiding geven aan de internationale Boycot, Disinvestering en Sancties (BDS) beweging stelt:

Er zijn geen Honger Spelen in Gaza maar er is wel echte honger, en die is veroorzaakt door jaren van Israëlische bezetting en blokkade. We hopen dat de Oscar-genomineerden de morele keuze maken om dit gratis propagandageschenk van Capitol af te wijzen zolang zijn troepen en kolonisten ons District 12 in brand steken en koloniseren.

In 2012 werd bekend dat Israel een “calorieëntelling” bijhield om de voedsellevering aan de 1,8 miljoen Palestijnen die in Gaza onder een blokkade leven te beperken. Een topadviseur van de Israëlische premier zei in 2006: “Het idee is om de Palestijnen op dieet te zetten maar ze niet van honger te laten omkomen.”

“Israel vecht wanhopig tegen de toenemende internationale isolatie met omkoperij en intimidatie in plaats van een einde te maken aan de bezetting en de apartheid.”

Een toenemend aantal Israëlische politici en intellectuelen geeft toe dat het Israëlische beleid tegen Palestijnen apartheid is. De uitgever van Haaretz, een prominent Israëlisch dagblad, schreef onlangs dat “alleen internationale druk een einde zal maken aan de Israëlische apartheid.”

Een recente Amerikaanse opiniepeiling toonde aan dat er een behoorlijke verschuiving heeft plaatsgevonden onder de ‘opinie-elite’ van de Democratische Partij, waarbij 47% van de ‘opinie-elite’ Israel ziet als een ‘racistische staat’ en maar liefst 31% boycot en sancties steunt.

“Zoals Jonathan Demme en Martin Scorsese Filmmakers United Against Apartheid oprichtten om te protesteren tegen het racistische regime in Zuid Afrika in de jaren 1980,” voegt Barghouti eraan toe, “verwachten Palestijnse kunstenaars en artiesten en de Palestijnse samenleving dat Hollywood acteurs hun geweten volgen door te weigeren hun naam te lenen aan Israels wanhopige pogingen om hun oorlogsmisdaden en racisme tegen het Palestijnse volk af te dekken.”

“De bedoeling van de voorgestelde tour is de indruk te wekken dat bezet Oost Jeruzalem, inclusief de Oude Stad, onderdeel is van Israel, ondanks het feit dat de hele VN, inclusief de VS, het erkent als Palestijns grondgebied. En dat tijdens een periode waarin Israel etnische zuiveringen en steeds dieper verankert.”

Twee van de Oscar-genomineerden van dit jaar, Mark Ruffalo en Mark Rylance, hebben kritiek geuit op het Israëlische beleid.

De Europese Unie heeft richtlijnen opgesteld waarin gesteld wordt dat regeringen de Israëlische soevereiniteit over bezet Palestijns gebied, inclusief Oost Jeruzalem niet moeten erkennen.

Het nieuws over het besluit van de Academy om Israel toe te staan de Oscars te gebruiken als propagandamiddel komt bovenop het #OscarsSoWhite schandaal. Israel heeft meer dan 50 racistische wetten die direct discrimineren tegen de inheemse Palestijnse burgers op grond van ras, waarmee deze wetten vallen onder de VN definitie de misdaad van apartheid.

“De collaboratie van de Academy met Israel besmeurt zijn imago nog meer met racisme en roept herinneringen op van Hollywood’s collaboratie met criminele regimes”, aldus Barghouti.

De geweldloze BDS-beweging voor de rechten van de Palestijnen, die in 2005 gelanceerd werd door de Palestijnse maatschappelijke organisaties, streeft naar vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid in overeenstemming met het internationaal recht.

Israëlische functionarissen die betrokken zijn bij de “Brand Israel” campagne hebben herhaaldelijk toegegeven dat Israel cultuur als een propagandamiddelgebruikt om haar ‘aantrekkelijke kant’ te laten zien en haar misdaden schoon te wassen in een poging tegengas te geven aan het snelgroeiende bereik en de impact van de BDS-beweging.

Prominenten als Roger Waters, Elvis Costello en Lauryn Hill hebben geweigerd in Israel op te treden. Duizenden artiesten en culturele smaakmakers in Canada, Zuid Afrika, Ierland, Groot Brittannië, Noorwegen en elders hebben hun steun uitgesproken voor een institutionele culturele boycot van Israel.

Grote Europese bedrijven als VeoliaOrange en CRH hebben zich teruggetrokken uit Israel als gevolg van BDS campagnes.

Directe buitenlandse investeringen in Israel zijn in 2014 gedaald met 46% vergeleken met 2013, volgens een VN-rapport, deels door de BDS campagnes, volgens een van de auteurs van het rapport.

Het Israëlische Israel Export Instituut onthulde dat Israëls export in 2015 gedaald is met 7% vergeleken met 2014.

Moody’s, een belangrijke credit ratings agency, waarschuwde dat “de Israëlische economie schade kan oplopen als BDS meer aanslaat.

Verscheidene grote Amerikaanse kerkgenootschappen en studentenorganisaties hebben ervoor gestemd om te desinvesteren in bedrijven en banken die betrokken zijn bij Israëlische schendingen van het internationaal recht.

 

BDS Nederland op Twitter