Palestijns geduld raakt op – Israel haalt bakzeil
Onder druk van Palestijns (en ook Jordaans) protest heeft Israël besloten de nieuwste barrière bij de toegang tot de Haram al-Sharif weg te halen. Er is de laatste dagen een aantal doden en een groot aantal gewonden gevallen tijdens protesten van de Palestijnse bevolking. Die zijn gericht tegen de Israëlische politiemaatregelen rond de plek die voor Palestijnen van grote religieuze en symbolische betekenis is en die ligt in door Israël bezet Oost-Jeruzalem. Uit protest bidden ook veel moslims op straat omdat zij weigeren door de detectorpoortjes te gaan die worden beschouwd als symbool van Israels heerschappij over het gebied.
Uitgerekend bij de toegang van de Haram al-Sharif – het “edele heiligdom”, in de Nederlandse pers meestal aangeduid als de Tempelberg, een term die bij velen de indruk wekt dat de plek tot Israel behoort, – in Oost-Jeruzalem, worden dezer dagen Palestijnen geconfronteerd met de Israelische macht. Nauwe sluizen en elektronische poortjes maken duidelijk dat het laatste stukje autonoom gebied in Jeruzalem nu ook wordt bedreigd door de expansiedrift van Israel. Met de woede van de jeugd die zich ontlaadt in de straten van Jeruzalem, weet de gemilitariseerde politie wel raad. Die wordt keihard neergeslagen, er worden zeer hardhandige arrestaties verricht en er zijn collectieve straffen in de Palestijnse wijken. Maar er iets waar Israël met argusogen naar kijkt: blijft Mahmoud Abbas samenwerken met Israelische veiligheidsdiensten?
Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit (PA), die de Palestijnse gebiedjes bestuurt voorzover Israel dat in de praktijk toelaat, staat onder zware druk van zijn achterban om eindelijk zijn tanden te laten zien. Zoals altijd in dit soort crises protesteert Abbas. Maar zijn grote woorden blijven zonder daden. Daarom is deze leider, die feitelijk door Israel en de Amerikanen (en met steun van de EU) in het zadel wordt gehouden, zeer impopulair onder zijn eigen bevolking. Abbas heeft (ook) deze keer gezegd dat hij zijn veiligheidsdienst niet langer met Israel laat samenwerken. Trouw schreef gisteren: “President Abbas wordt er daarom vaak van beschuldigd dat hij een ‘agent’ of ‘onderaannemer’ is van Israël. Nachtelijke arrestaties die de Palestijnse Autoriteit zelf niet kan of durft te verrichten, voert Israël uit. Arrestaties die Israël wil doen, laat de Palestijnse Autoriteit oogluikend toe. Beide zijn hierbij gebaat.” Maar Trouw meldt ook over informatie te beschikken, volgens welke het stopzetten van die samenwerking toch niet volledig is ….
Wordt vervolgd.
de redactie