Palestina-activisten richten hun pijlen op HP
De boycot van de Amerikaanse informatietechnologiereus Hewlett-Packard is onlangs opnieuw in de belangstelling gekomen en het “hippe nieuwe” doel voor solidariteitsactivisten voor Palestina in diverse landen.
Van 25 november tot 3 december is er een internationale actieweek tegen HP, de climax van een wereldwijde campagne.
HP krijgt al lang kritiek van de door Palestijnen geleide boycot, desinvestering en sancties (BDS) campagne vanwege de rol die het heeft in Israelische schendingen van Palestijnse rechten. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een “massive presence” in Israel, met meer dan 5700 werknemers en is een van de belangrijkste informatietechologieleveranciers van het Israelische leger.
De Amerikaanse Campaign to End the Israeli Occupation — inmiddels hernoemd tot US Campaign for Palestinian Rights — en het Palestijnse Nationale BDS Comité hebben onlangs twee webinars gehouden over de HP-boycot.
De eerste daarvan, met ongeveer 120 deelnemers uit 18 landen, ging over de redenen voor de campagne en bevatte een gesprek met Caroline Hunter, de leider van de boycot van Polaroid vanwege betrokkenheid bij het Apartheidsregime in South Africa.
In 1970 ontdekte Hunter, die toen als scheikundige bij Polaroid werkte, het gebruik van de instant fotografietechniek van het bedrijf voor de beruchte pasjes die gebruikt werden om de bewegingsvrijheid van zwarte Zuidafrikanen te beheersen en beperken. Ze werd ontslagen wegens haar activisme om Polaroid daarvoor ter verantwoording te roepen.
De campagne was na zeven jaar uiteindelijk succesvol, was het begin van de anti-apartheid boycot- en desinvesteringsbeweging in de Verenigde Staten en zorgde ook dat het publiek werd voorgelicht over Zuid Afrika.
De tweede webinar ging er vooral over hoe de HP boycot- en desinvesteringscampagne uit te werken.
Net zoals Polaroid een doorslaggevend boycotdoel was tijdens de Apartheid wegens het leveren van foto’s voor het beruchte Zuidafrikaanse pasjessysteem, wordt het nu tijd voor de internationale gemeenschap om samen HP te boycotten wegens het leveren van foto’s voor de beruchte Israelische checkpoints,
aldus Anna Baltzer, een organisatieleider bij de Amerikaanse campagne, tegen The Electronic Intifada.
HP is zeer nauw betrokken bij Israel’s militaire en veiligheidsinfrastructuur, het levert de IT-systemen voor het Israelische ministerie van defensie, levert en onderhoudt de computer servers voor het leger en bestuurt de IT-infrastructuur voor de marine.
EDS Israel, nu bekend als HP Enterprise Services Israel, heeft het Basel Systeem, a biometrisch identificatiesysteem, ontwikkeld en geïnstalleerd.
Het systeem werd voor het eerst geïnstalleerd in 2004 bij het Erez checkpoint in Gaza en is nu operationeel bij meer dan 20 Israelische checkpoints verspreid over de Westelijke Jordaanover en rond Gaza. Het systeem beperkt de Palestijnse bewegingsvrijheid en voert een segregatieregime uit, maar verzamelt daarnaast ook biometrische gegevens en persoonlijke informatie over Palestijnen.
Het bedrijf levert ook printers en beheert IT-systemen voor de Israelische Gevangenisdienst.
HP beheert ook een ontwikkelingscentrum in de illegale Israelische nederzetting Beitar Illit. Het heeft gegevensopslagsystemen geleverd aan de illegale nederzetting Ariel en beschreef die in een HP case study als de “hoofdstad van Samaria” — Israels naam voor het noordelijk deel van de bezette Westelijke Jordaanoever — “in het hart van Israel.” De kaart in deze case study heeft een afbeelding van Israel van de Jordaan tot de Middellandse Zee, zonder verwijzing naar de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.
In een recent rapport door de Public Knowledge Workshop, een Israelische nonprofit van openbaarheidsactivisten, werd geconstateerd dat afgezien van het Israelische Ministerie van Defensie, “HP van alle privébedrijven het grootste aantal contracten met de staat heeft die zijn vrijgesteld van mededinging.
Het is de technologische ondersteuning van de Israelische onderdrukking die heeft geleid tot een HP boycotcampagne in heel historisch Palestina.
De campagne Mutharkeen, of “movers” is gestart door het Palestijnse project Youth Together for Change en kweekt bewustzijn door middel van presentaties aan lokale groepen, studenten en universiteiten in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en het huidige Israel.
De groep zamelt handtekeningen in voor een petitie die, volgens de flyers, de HP-boycot beschrijft als een “afwijzing van de geografische en morele fragmentatie die ons is opgelegd door zionistische kolonisatie en het onderdrukken van onze gemeenschappelijke Palestijnse identiteit.”
De HP-boycot is ook een nationaal brandpunt voor de campagnegroep BDS Italië, die organisaties aanmoedigt te beloven hun kantoren te ontdoen van de producten van het bedrijf.
De Italiaanse vakbond Unione Sindacale di Base stemde onlangs unaniem in met het ondersteunen van de BDS-campagne en riep al zijn onderafdelingen en 250.000 leden op geen HP producten te kopen.
Het Italiaanse Forum van Waterbewegingen, de NGO Un ponte per… en de vakbond COBAS hebben soortgelijke beloften gedaan.
De Britse Palestine Solidarity Campaign heeft ook gekozen voor HP als belangrijk boycotdoel. Meer dan 18.000 mensen hebben een belofte getekend om geen HP producten te kopen en afgelopen juni deden activisten in meer dan 20 locaties mee aan een nationale actiedag om te protesteren tegen de betrokkenheid van het bedrijf bij Israelische mensenrechtenschendingen.
HP heeft eerder toegegeven aan druk van buitenaf. In 1989 distancieerde HP zichzelf van Zuid Afrika, na groeiende anti-apartheid campagnes, en stelde dat ze de plaatselijke fabriek zouden verkopen, hoewel ze nog wel computers zouden verkopen in het land zelf.
In 1996 trok HP zich terug uit Birma na een wet in Massachusetts over “selectieve aankoop” waarmee de regering van die staat contracten met bedrijven die daar zaken deden vermeed.
In 2014 stemde de Presbyteriaanse Kerk in de VS ervoor om te desinvesteren in het bedrijf wegens diens rol bij de Israelische bezetting. Voor de stemming probeerde HP de schade te beperken met een brief aan de kerk waarin ze beweerden dat het Basel Systeem “frictie” bij Israelische checkpoints vermindert.
Hewlett-Packard gaf geen antwoord op een verzoek om commentaar voor dit artikel.