18 November 2014

Persbericht: Demonstratie tegen wapenbeurs

Donderdag 20 november: Demonstratieve actie tegen wapenbeurs

Wapenhandel gaat over lijken; geen wapenbeurs in Ahoy

Minister van Defensie krijgt petitie aangeboden tijdens internationale wapenbeurs in Ahoy

 

Donderdagochtend 20 november opent minister Hennis de internationale wapenbeurs in Ahoy. Deze beurs wordt georganiseerd door NIDV, de lobbyclub van de wapenindustrie. Op deze beurs staan naast grote internationale wapenproducenten, ook bedrijven als Elbit, de Israëlisch wapenfabrikant die nauw samenwerkt met Nederlandse bedrijven en overheid.

Die ochtend om 9.15 uur zal bij de ingang van Ahoy aan minister Hennis een petitie worden aangeboden door vertegenwoordigers van de protesterende organisaties. In deze petitie wordt minister Hennis met klem verzocht de militaire samenwerking met Israël onmiddellijk te beëindigen en de contracten met bedrijven als Elbit op te zeggen. Sprekers en een film zullen de overhandiging begeleiden. In de middag tussen 12.00 en 14.00 uur verplaatst de manifestatie zich naar het plein voor Rotterdam CS.

SP, GroenLinks Rotterdam, NIDA, Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP), het Nederlands Palestina Komitee (NPK) en Youth for Palestine eisen samen met Stop de Wapenhandel dat:

  • De Nederlandse regering en de Gemeente Rotterdam stoppen met het propageren van oorlogsindustrie en het steunen en faciliteren van wapenbeurzen;
  • Nederland het militaire samenwerkingsverband met Israël en de contracten met de Israëlische wapenindustrie, waaronder dat met Elbit, opzegt.

Beelden van de verschrikkelijke verwoestingen in Gaza, Syrië en andere brandhaarden, maar ook de herinneringen aan het bombardement van Rotterdam, maken het onbegrijpelijk dat producenten van moordtuig een welkom onthaal in deze stad krijgen.

De oorlogsindustrie profiteert keihard van oorlog en vernietiging. Zo steeg de waarde van de aandelen van Elbit met meer dan 6% onmiddellijk na de laatste bombardementen op Gaza. Israëlische wapens en veiligheidstechnologie staan internationaal hoog aangeschreven; en worden op beurzen en in militaire tijdschriften aangeprezen als “battlefield proven”. Ook de Israëlische ervaringen met gevechten in dichtbevolkte gebieden vinden gretig aftrek. Elbit Systems heeft recent een contract getekend met de Nederlandse krijgsmacht voor onderhoud van F-16’s en Apache gevechtshelicopters. Thales Nederland produceert Gill-raketten samen met het Israëlische bedrijf Rafael, bekend van het Iron Dome systeem. Defensie samenwerking tussen Nederland en Israël bestaat voor belangrijk deel ook uit kennisuitwisseling en trainingen; en het gebruik van Israëlische trainingsfaciliteiten. “Verdieping van de bilaterale banden met Israël, is een streven van de regering”, bevestigde minister Hennis tijdens een recent bezoek aan Israël.

————————————————————————————————————————————–

Programma:

9.00 – 11.30 uur: Op het Ahoy terrein staat een trailer met videoscherm waarop een videoclip te zien is die speciaal voor deze manifestatie is gemaakt

12.00 – 14.00 uur: Trailer, film en sprekers staan op het plein voor CS

Onder de sprekers die gedurende de dag het woord zullen voeren zijn Wendela de Vries (Stop Wapenhandel), Leo de Kleijn (SP), Wim Lankamp (NPK) en Nourdin el Ouali (NIDA).

BDS Nederland op Twitter