Persbericht: Israëli Apartheid Week in Nederland: 21-28 maart 2022
Van 21 tot 28 maart vindt de Israëli Apartheid Week plaats in zes Nederlandse steden: Amsterdam, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Er worden discussiepanels, dansworkshops en theatervoorstellingen georganiseerd. Deze vinden plaats op universiteitscampussen en bij culturele instellingen. Sprekers zijn onder meer Omar Barghouti, medeoprichter van de Palestijns-aangevoerde Boycot, Desinvestering en Sancties beweging (BDS), Roger Waters, medeoprichter van Pink Floyd, Saleh Hegazi, Amnesty International, Dina Zbeidy, onderzoeker bij het lectoraat voor Recht en Rechtvaardigheid aan de Hogeschool Leiden, en Miriyam Aouragh, onderzoeker bij het Communication And Media Research Institute van de Universiteit van Westminster.
Israëli Apartheid Week is een wereldwijde actieweek die sinds 2004 elk jaar wordt georganiseerd door grassroots organisaties om aandacht te vragen voor het apartheidsbewind dat Israël voert over de Palestijnen.
Het specifieke doel van de Israëli Apartheidweek in Nederland in 2022 is om druk uit te oefenen op universiteiten en hogescholen om Israëlische instellingen die medeplichtig zijn aan apartheid te boycotten.
Academische en culturele boycot
De oproep tot een academische en culturele boycot van Israëlische instellingen die apartheid, bezetting en kolonialisme in stand houden, heeft in Nederland meer en meer aandacht gekregen sinds mei 2021. Toen gingen duizenden mensen in Nederland de straat op uit protest tegen de Israëlische aanval op Gaza en de intensivering van de etnische zuivering van Oost-Jerusalem.
Meer dan 600 Nederlandse wetenschappers en enkele duizenden studenten tekenden een petitie gepubliceerd door Nederlandse Wetenschappers voor Palestina (Dutch Scholars for Palestine), waarin zij hun solidariteit met Palestina uitspraken. Daarnaast publiceerde de afdeling Genderwetenschappen van de Universiteit Utrecht een oproep tot actie in solidariteit met de Palestijnen, waar bijna 50 academische en culturele instellingen in het binnen- en buitenland zich aan hebben verbonden. Onder meer tekenden de Rijksakademie van Beeldende Kunsten Amsterdam, de faculteit Geesteswetenschappen van het Erasmus University College, De NOG Netherlands Research School of Gender Studies, het Centre for Gender Studies SOAS University of London, het Jewish-Muslim Research Network University of Michigan, en het Department of Women’s, Gender and Sexuality Studies van Rutgers University.
Omar Ashour (Free Palestine Maastricht): “De institutionele medeplichtigheid van Israëlische universiteiten en culturele instellingen aan de bezetting en apartheid is fundamenteel en systematisch. Wanneer Nederlandse universiteiten samenwerken met Israëlische universiteiten, werken ze niet samen met neutrale instellingen. Ze werken samen met universiteiten die militaire academies op hun campus huisvesten. Ze werken samen met Israëlische universiteiten aan projecten die surveillancetechnologie ontwikkelen die wordt uitgetest op Palestijnen. Ze werken samen met universiteiten die bovenop Palestijnse dorpen zijn gebouwd die etnisch gezuiverd zijn (de Universiteit van Tel Aviv), of op plekken die het internationaal recht als bezet gebied beschouwt (de Hebrew University of Jerusalem). Een internationale academische boycot van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime heeft bijgedragen aan de val van dat regime: nu is het tijd om apartheid in Israël te beëindigen.”
Actie nodig tegen apartheid en bezetting
De Israëli Apartheid Week 2022 vindt plaats op een cruciaal moment. Human Rights Watch en Amnesty International hebben recent bevestigd wat de Palestijnen (en Zuid-Afrikanen) al lang hebben betoogd: dat Israël een een apartheidsregime over de Palestijnen voert. De Palestijnse en internationale oproep tot actie tegen de Israëlische apartheid en bezetting kan niet langer worden genegeerd.
Er is groeiende druk op Nederlandse hoger onderwijsinstellingen om transparantie te bieden en verantwoording af te leggen over hun banden met Israëlische instellingen, bedrijven en organisaties die medeplichtig zijn aan Israëls apartheidsregime. Een WOB-verzoek dat is ingediend door The Rights Forum eist zulke transparantie van Nederlandse universiteiten. Ondanks (paniekerige) tegenstand van organisaties die Israël steunen lijkt het erop dat het WOB-verzoek studenten, docenten en medewerkers in het hoger onderwijs de middelen zal geven om hun universiteiten ter verantwoording te roepen en actie te eisen tegen de Israëlische misdaden.
Christian Henderson (Nederlandse Wetenschappers voor Palestina):
“Bestuurders lijken zich zorgen te maken over de schadelijke gevolgen van een boycot voor de academische vrijheid. Daarmee negeren de bestuurders twee belangrijke details. Ten eerste, dat het Israëlische militaire en apartheidsregime al jaren systematisch de rechten en vrijheden van Palestijnen schendt, waaronder de academische vrijheid met steun van Israëls academische en culturele instellingen. Zeer recentelijk nog voerde het Israëlische parlement een wet in die Palestijnse hoger onderwijsinstellingen enorm beperkt wat betreft het aantal buitenlandse docenten dat ze kunnen aanstellen, evenals wie dit kunnen zijn. Ten tweede beschermt de boycot, die d oor Palestijnse mensenrechtenactivisten wordt aangevoerd, juist de academische vrijheid, door zich uitsluitend tegen medeplichtige instituties te richten, en niet tegen individuele wetenschappers. Daarmee respecteert de boycot de vrijheid van alle wetenschappers om te werken met wie ze willen.”
Censuur van academische discussie
De Universiteit Leiden deed de afgelopen dagen een poging om een academische paneldiscussie over “Apartheid, Racisme en Intersectionaliteit” te censureren. Het panel maakt deel uit van Israëlische apartheidweek en wordt georganiseerd door Studenten voor Palestine (Students For Palestine). Het College van Bestuur steunde het hoofd beveiliging, een bekende en uitgesproken Christen-Zionist, in zijn beslissing om het panel niet toe te staan tenzij de moderator van het panel werd vervangen voor een “neutrale” moderator. De organisatoren weigerden de moderator, Dina Zbeidy, een Nederlands-Palestijnse antropoloog, te vervangen. Ze beriepen zich op hun academische vrijheid bij het cureren van een academisch panel en op het werk en de expertise van Zbeidy op dit onderwerp. Protest uit de binnen- en buitenlandse academische gemeenschap en een diplomatieke interventie van de Palestijnse missie mochten niet baten. Het College van Bestuur blijft Studenten voor Palestina een ruimte ontzeggen. Het panel is onaangepast is verplaatst naar een externe locatie. Vooraf demonstreren studenten bij de Wijnhaven campus, de originele locatie van het panel.
Israeli Apartheid Week Nederlandse organiserende coalitie
E: [email protected]
Informatie:
www.bdsnederland.nl/iawnl2022-nl
www.dutchscholarsforpalestine.nl