2 March 2017

Persbericht: protestactie tegen optreden Idan Raichel in Melkweg

Op zondagavond 5 maart vanaf 19.00 uur protesteren Palestina-activisten tegen het optreden van de Israelische zanger Idan Raichel in de Melkweg. Ook zullen zij aan de Melkweg een petitie aanbieden.
Reden hiervoor is Raichels reputatie als “ambassadeur van Israelische apartheid”.

Idan Raichel ziet het namelijk als zijn plicht zich in te zetten voor de Israelische “Brand Israel” propagandacampagne en beschrijft zijn eigen rol als artiest in de Jerusalem Post in termen van onvoorwaardelijke steun aan het Israelische leger en aan de Israelische regering. Hij heeft de titel “hasbara ambassadeur” opgeëist, heeft fondsen geworven voor het Israelische leger en beschouwt de militaire dienst als essentieel onderdeel van het zijn van Israeli. Ook trad hij op voor het Israelische leger voor, tijdens en na de vernietigende aanvallen op Gaza in 2014, waarbij meer dan 2100 Palestijnen, waaronder meer dan 500 kinderen zijn gedood.

Het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina heeft de Melkweg daarom verzocht Raichels optreden af te blazen. Maar omdat Raichels podiumteksten niet haatdragend zouden zijn wil de Melkweg zijn optreden niet cancellen. Wij zijn van mening dat Raichels daden luider klinken dan zijn teksten, en dat zijn aanmoediging aan het Israelische leger tijdens de bloedige Gaza-oorlog voldoende reden is hem van een Nederlands podium te weren.

De BDS beweging voert internationaal campagne tegen culturele instellingen en artiesten die zich laten gebruiken als Israel-ambassadeur. Het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP) coördineert deze campagne in Nederland.

BDS Nederland op Twitter