3 October 2020

Petitie: Israel moet alle Palestijnse kindgevangenen vrijlaten tijdens de COVID-19-pandemie

Een Palestijnse kindgevangene die eind juli door Israëlische troepen werd gearresteerd, is positief getest op COVID-19, de eerste bekende zaak waarbij een Palestijnse kindgevangene betrokken is. Dit werd bevestigd door Defence for Children International – Palestina.

Defense voor Children International roept u op:

Eis dat de Israëlische autoriteiten onmiddellijk alle Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen en detentiecentra vrijlaten om hun recht op leven, overleven, ontwikkeling en gezondheid in overeenstemming met het internationaal recht te waarborgen. De Palestijnse kinderen in detentie zijn nog kwetsbaarder  als gevolg van de snelle verspreiding van het COVID-19-virus.

Palestijnse kinderen die door de Israëlische autoriteiten worden opgesloten, leven dicht op elkaar, vaak in slechte hygiënische omstandigheden, met beperkte toegang tot middelen om minimale hygiëne te handhaven, volgens documentatie verzameld door DCIP. De Israëlische gevangenisautoriteiten garanderen op geen enkele manier de gezondheid en het welzijn van Palestijnse minderjarige gedetineerden.

Eind augustus 2020 werden 153 Palestijnse kinderen vastgehouden in Israëlische gevangenissen, volgens de laatste cijfers die zijn vrijgegeven door de Israel Prison Service.

Hoewel het internationaal recht eist dat kinderen alleen als laatste redmiddel worden vastgehouden, is voorlopige hechtenis de norm voor Palestijnse kinderen van de bezette Westelijke Jordaanoever die door Israëlische troepen worden opgepakt.

In mei riepen drie functionarissen van de Verenigde Naties de Israëlische autoriteiten ook op om alle kindgevangenen vrij te laten en arrestaties tijdens de pandemie te beëindigen. In een gezamenlijke persverklaring verklaarden ze: “de beste manier om de rechten van gedetineerde kinderen te verdedigen te midden van een gevaarlijke pandemie, in welk land dan ook, is hen vrij te laten en een moratorium in te stellen op nieuwe opnames in detentiecentra. We roepen de Israëlische en Palestijnse autoriteiten op om dit onmiddellijk te doen.”

Israël heeft de twijfelachtige reputatie het enige land ter wereld te zijn dat automatisch en systematisch kinderen gevangen neemt en vervolgt voor militaire rechtbanken die fundamentele rechten en garanties op een eerlijk proces ontberen. Israël houdt elk jaar tussen de 500 en 700 Palestijnse kinderen vast en vervolgt hen in militaire rechtbanken. Volgens documentatie die door DCIP is verzameld, ervaren bijna drie op de vier Palestijnse kinderen die door Israëlische troepen worden vastgehouden een vorm van fysiek geweld.

Teken hier de petitie en lees verder.

BDS Nederland op Twitter