Protest tegen Amsterdams optreden Batsheva Dance Company wegens ‘Israël branding’
Op vrijdagavond 9 januari om 19.30 uur vindt voor de Amsterdamse Schouwburg op het Leidseplein een protestactie plaats tegen het optreden van het Israelische Batsheva Dance. De deelnemers organiseren op straat een alternatieve voorstelling met traditionele Palestijnse Dabka-dans, en delen flyers uit onder het publiek.
De organisatoren doen een beroep op de Amsterdamse Schouwburg en de Israëlische Batsheva dansgroep om de optredens in Amsterdam op 9 en 10 januari a.s. niet door te laten gaan. Batsheva leent zich voor het ‘Brand Israël’ programma, dat als doel heeft een positief beeld van Israel te scheppen waardoor het beeld van het agressieve Israel wordt geneutraliseerd. De Israëlische organisatie Boycott from Within steunt de Nederlandse actie met de oproep: ‘Sharing cultural values starts with sharing human values‘. Ook elders in de wereld zijn protestacties tegen Batsheva gevoerd.
Het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP)roept Batsheva Dance op niet langer bij te dragen aan de promotiecampagne voor Israël, maar zich in te zetten voor gelijke rechten voor Palestijnen en joden in de bezette gebieden en rechtsherstel voor de Palestijnse vluchtelingen.
Deze rechten worden geschonden in de bezette gebieden waar miljoenen Palestijnen al bijna een halve eeuw leven onder een militair regiem. Ook de 1,4 miljoen Palestijnen en andere niet-joodse staatsburgers in Israël zelf hebben steeds meer te maken met discriminatie. De genadeloze bombardementen op de Gazastrook de afgelopen zomer hebben 2.200 mensen het leven gekost, onder wie meer dan 500 kinderen. 11.000 mensen raakten gewond en van honderdduizenden werd het huis verwoest.
Op dit moment lijden grote delen van de bevolking in Gaza onder zware winterse omstandigheden. Israël blokkeert de wederopbouw. Het heeft zijn eerste beschietingen al weer uitgevoerd op dit zeer dichtbevolkte gebied, waar onvoldoende voedsel, schoon drinkwater, medische hulp, elektriciteit en brandstof beschikbaar zijn door de Israëlische blokkade. Ziekenhuizen en scholen zijn nog niet hersteld van de bombardementsschade.
DocP en zijn bondgenoten vinden het moreel onverteerbaar dat deze wrede werkelijkheid onder een deken van culturele propaganda wordt weggemoffeld. De ellende van de getraumatiseerde en beschadigde kinderen van Gaza laat zich niet wegdansen. De 7.000 gevangenen onder zeer zwaar regiem hebben niets aan foute culturele ‘events’.
In het centrum van Amsterdam moeten de waarden waarvoor wij staan niet tot cultureel wegwerpartikel verworden.